Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 6 kis felfújt-formához
(ha nincs ilyen formánk, süthetjük jénaiban is)
250 g túró
1 tojás
1 evőkanál vaníliás cukor
kb. 4 evőkanál liszt (attól függ, mennyi lisztet vesz fel a tészta)
csipetnyi só
30 g vaj
2 tojás
4 evőkanál cukor
1 kávéskanál vaníliaaroma
1,5 dl zsíros tejföl
fél citrom
1 marék mazsola
Elkészítés
A mazsolát mossuk át forró vízzel és áztassuk be. (Akár egy kis rumba vagy konyakba, de a gyerekbarát verzióhoz maradjon a víz.)
Tegyünk fel egy nagy fazék vizet pici sóval, forrni.
Egy tálban dolgozzuk össze a túrót, a tojást, a vaníliás cukrot és a csipet sót, végül adjuk hozzá a lisztet. Annyi liszt megy bele, amitől formálhatóvá válik a tészta, de puha marad.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a túrós tésztát és vágjuk ujjnyi vastag metéltekre - vagy akár helyes, négyszögletes formára.
Lobogó vízben, kisebb adagokban főzzük ki. Ha feljönnek a tészták a víz felszínére, még egy percig főzzük, majd szűrőlapáttal szedjük ki, és öblítsük át hideg vízzel őket, hogy ne főjenek már tovább.
A leszűrt mazsolát keverjük hozzá a meleg tésztához.
A maradék két tojás fehérjét egy csipetnyi sóval verjük kemény habbá. Egy másik tálban szintén keverjük habosra a vajat, a tojások sárgáját, a cukrot, az aromát, a citrom reszelt héját végül a tejfölt.
Óvatosan forgassuk össze a fehérjehabbal, végül a mazsolás tésztával.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A formákat vajazzuk-lisztezzük és osszuk el benne a masszát. 30-35 perc alatt süssük készre.Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Langyosan a legfinomabb.
Levin mondja Ez is egy hagyományos desszert, picit modernebb formában tálalva. Főtt túrós tészta, édes tejfölmártással nyakon öntve, mazsolával gazdagítva. Egy tartalmasabb leves után második fogás is lehet, de én a délutáni kávé mellé is el tudom képzelni. (Na jó, én szinte bármit el tudok képzelni a délutáni kávé mellé.)