Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 12 darab palacsintához 3 db tojás, 20 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl szódavíz (ásványvíz), 1 kk só, 10 dkg mirelit spenót (lehetőleg leveles) felolvasztva, 1 mk fokhagyma-granulátum, kevés frissen őrölt bors, ízlés szerint 1 kk valamilyen ételízesítő, 2 ek olaj + a sütéshez 1 dl olaj
A bolognai mártáshoz (hús nélküli változat) 1 fej vöröshagyma, 1 nagy sárgarépa, 1 nagy fehérgyökér, 1 dl száraz fehérbor vagy rozé, 10-12 db kimagozott olajbogyó, 0,5 l dobozos paradicsompüré, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mk oregano, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 ek olívaolaj, só, bors
Elkészítés
Palacsinta A tészta alapanyagait mély tálban jól összekeverjük (sűrű tejszín állagú legyen), majd fél órát pihentetjük, és utána szükség esetén szódával vagy tejjel hígítjuk.
Sütés Ajánlott teflonserpenyőben sütni, mert kevesebb olaj kell hozzá (főként, hogy a tésztába már kevertünk olajat). A serpenyőt felforrósítjuk, pici olajjal megkenjük, beleöntünk egy merőkanálnyi tésztát és eloszlatjuk a palacsintasütő felületén. Ha az alsó fele megsült, széles lapáttal megfordítjuk és készre sütjük, de nem túl nagy lángon, mert könnyen megéghet. Ha elkészült, lapostányérra csúsztatjuk és folytatjuk a műveletet, amíg a tészta el nem fogy.
Mártás A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát 2 ek olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az apró kockákra darabolt répákat, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc pirítás után felöntjük a borral. Amikor a ragu már puhára párolódott, hozzáadjuk a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát, a felkarikázott olajbogyókat. Ízlés szerint megsózzuk, ha kell, és egy kiskanányi cukrot is tehetünk bele, ha túl savanyúnak találjuk. Végül oreganóval fűszerezzük és megszórjuk a felaprított petrezselyemzölddel.
Tálalás A palacsintákat kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk és tányérokra halmozzuk, a tetejükre bőségesen kanalazunk a raguból és megszórjuk reszelt parmezánnal.