Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre 0,5 kg spárga, 8-10 vékony szelet füstölt sonka, 5 dkg vaj, 2 ek liszt, 2,5 dl tej, 2 tojás sárgája, 10 dkg reszelt sajt, 2 ek olaj, só, bors, szerecsendió
Elkészítés A spárgát megmossuk, vastagabb végüket levágjuk, ha kell, vékonyan meghámozzuk (főleg a fehér spárgával fordulhat elő, hogy szálkás a külseje) és sós vízben félpuhára főzzük. Egy szűrőben lecsepegtetjük, félretesszük. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és folyamatos keverés mellett, fokozatosan hozzáadjuk a tejet. Amikor a fehérmártás kellő sűrűségű, levesszük a tűzről, és egyenként belekeverjük a tojások sárgájat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a reszelt sajt felét is hozzákeverjük.
Összeállítás Egy tűzáló tálat kioalajozunk. A spárgákat kettesével-hármasával egy-egy sonkaszeletbe tekerjük, és egymás mellé fektetve helyezzük el a tálban. A mártással egyenletesen beborítjuk, megszórjuk a maradék sajttal és szerecsendiót reszelünk a tetejére. 180 fokos sütőben pirosra sütjük, forrón tálaljuk. Pirítós vagy friss bagett illik hozzá.