Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 1 csomag (fehér) spárga,1 ek mustár,1 ek méz, 1/4 citrom leve, ~4-5 ek olívaolaj, petrezselyem, lestyán, só, bors, cukor A körethez 1/2 kg apró szemű újburgonya, 1/4 citrom leve, só, bors, fél csomag friss kapor, olaj Az öntethez 1 kis pohár tejföl (én a piacon házi tejfölt vettem, össze sem lehet hasonlítani a boltival - mintha egy teljesen más tejterméket kóstolnék!), ~3-4 ek majonéz, só, bors, pár csepp citromlé, fél csomag friss kapor
Elkészítés A spárga fás végét levágjuk, zöldséghámozóval meghámozzuk, úgy, hogy a fejét ne sértsük meg. Sós-cukros vízben feltesszük 20 percre főni, úgy, hogy a spárgahegyeket csak az utolsó öt percben lepje el a víz, mert azok sokkal gyorsabban puhulnak. Amíg fő, összekeverjük a mustárt, a mézet, a citromlevet, kevés sóval, borssal és a zöldfűszerekkel, végül evőkanalanként belekeverjük az olajat. A forró spárgát az öntetbe forgatjuk és fogyasztásig állni hagyjuk.
A krumplit megmossuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és kiolajozott tepsibe borítjuk. Forrón megfűszerezzük sóval-borssal, apróra vágott kaporral, rácsavarjuk a citrom levét és mehet is a sütőbe. 15-20 perc sütés elegendő neki.
Az öntethez egy edényben összekeverjük a hozzávalókat.
Tálalás Minden tányérra 2-3 szelet füstölt lazacot teszünk. (A vékony szeleteket tekerjük rózsaformára.) Adjuk mellé a kihűlt spárgát, a forró újkrumplit, és öntsük nyakon a kapros-majonézes öntettel. Díszítsük egy szál kaporral.
Levin mondja Születésnapi torta helyett készült ez a fogás. Skandináv jellegű, üde tavaszias ebéd sikeredett a lazac-spárga-újkrumpli kombinációból. Nem hiányzott belőle a citrom és a kapor sem.