Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista



Somlói galuska ínyenc módra
2012.09.05

somloi-galuska-045.jpgHozzávalók 4 főre A piskótához 6 ek liszt, 6 ek porcukor, 6 db tojás, 4 ek darált dió, 2 ek kakaópor, 1 mk sütőpor, pici só

A vaníliakrémhez 3 dl tej, 1 zacskó hidegen készíthető vaníliás pudingpor

A csokoládékrémhez
20 dkg 70%-os csokoládé, 1,5 dl tejszín, 3 dkg vaj, 2 evőkanál rum

A rumos-narancsos öntethez 2 ek rum, 1,5 dl víz, 1 kk reszelt narancshéj, 10 dkg kristálycukor

Az összeállításhoz 2 ek mazsola, 1 dl rum, 4 ek darált dió, tejszínhab ízlés szerint

Elkészítés Először a piskótalapokat készítjük el. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a lisztet, amelyben előzetesen elkevertük a sütőport. A tojások fehérjét pici sóval kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a lisztes masszába. Az így kapott piskótatésztát elharmadoljuk, az egyik részbe belekeverjük a diót, a másikba kakaóport, a harmadik natúr marad. A háromféle piskótát egyenként sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és külön-külön 10-12 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük.

Amíg a piskóták hűlnek, a zacskón lévő leírásnak megfelelően elkészítjük a vaníliás pudingport, félretesszük. Ezután a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, a tejszínnel, vajjal és rummal együtt krémmé keverjük. Legvégül pedig a rumot, vizet, reszelt narancshéjat elegyítjük a kristálycukorral, a mazsolát pedig rumba áztatjuk.

Ezután összeállítjuk a somlói galuskát: A háromféle piskótát darabokra tördeljük, egy tálba fektetjük a harmadát, rálocsolunk a rumos öntetből, halmozunk rá a vaníliakrémből, megszórjuk rumos mazsolával és darált dióval. Ezután ismét piskótaréteg következik, majd folytatjuk a többi alalpanyaggal, amíg el nem fogynak. A tetejére maradjon a piskótából, amit csokoládékrémmel bőségesen meglocsolunk. Tálaláskor kemény habbá vert tejszínhabbal díszítjük.

Kisokos Állítólag a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki a somlói galuskát, az 1950-es évek végén. Más források szerint 16. századi eredetű desszert, amely a közép-dunántúli Somló-hegyről kapta nevét. Szerintünk: a két verzió nem zárja ki teljesen egymást.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.