Hozzávalók kb. 4 tepsihez 23 dkg puha vaj, 2 bögre cukor, 2 egész tojás, 45 dkg ricotta, 2 tk vaníliaaroma, kb. 0,5 mk ánizsaroma (vagy ánizsolaj - illóolajként kapható pl. bioboltokban), 4 bögre liszt, 1 tk sütőpor és 1 tk szódabikarbóna, a díszítéshez 5 dkg csokoládé és 0,5 ek olaj, porcukor
Elkészítés A vajat a cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk az egész tojásokat, a ricottát, a vaníliaaromát, az ánizsaromát (vagy -olajat) és jól összekeverjük. Egy másik tálban elkeverjük a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, majd hozzászitáljuk a ricottás keverékhez. Az egészet további 1 percig keverjük.
A tésztából sütőpapírra kis halmocskákat (kicsi diónyi méretűeket) rakunk két teáskanál segítségével (az egyikkel kivesszük a tésztamennyiséget, a másikkal kikaparjuk belőle a papírra). Nem baj, ha nem szabályosak.
180 fokon kb. 13 percig sütjük. Akkor jó, amikor halványan elszíneződik a szélük alul; nem kell pirosra sütni, mert akkor száraz lesz.
Miután a kekszek kihűltek, a csokoládét felolvasztjuk, hozzákeverve az olajat, és rácsorgatunk egy keveset mindegyikre. Végül, ha a csokoládé megszikkadt, megszórjuk a sütiket porcukorral.
Tipp Finom, puha kis keksz; készítésénél a sütési idővel és az ánizsolaj mennyiségével kell leginkább vigyázni - ebből először csak egy keveset tegyünk bele, és ízlés szerint adjunk hozzá még, ha jónak látjuk.