Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre A cukkinifasírthoz: 2 db nagyobb cukkini, 25 dkg ricotta, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 db tojás, 5 ek zabkorpa, 3 ek zsemlemorzsa, só, bors, kapor, 2 ek olaj
A chilis marinaraszószhoz: 2 ek olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 db csípős chilipaprika, 1 db fél literes doboz paradicsompüré, 1 db babérlevél, 1 kk só, 1 kk cukor, kakukkfű, bazsalikom, oregánó ízlés szerint
Elkészítés A cukkiniket megmossuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, 10 perc állás után kinyomkodjuk, nagy keverőtálba tesszük. Ezalatt a hagymát felkockázzuk, egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, kissé kihűtjük, és a cukkinihez adjuk.Hozzákeverjük a ricottát, a zabpelyhet, a morzsát, a felvert tojásokat, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, kaporral ízesítjük. Ezután kb. 2 órán át állni hagyjuk, hogy a zabpehely és a morzsa megduzzadjon.
Egy nagy sütőlapot kiolajozunk, nedves kézzel pogácsákat formálunk a masszából és a sütőlapra sorakoztatjuk. A gombócokat kissé lenyomkodjuk, tetejükre olajat csepegtetünk és 180 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt pirosra sütjük.
Amennyiben a cukkinifasírtok alja túlságosan hamar sülne, érdemes félidőben óvatosan megforgatni őket.
Amíg a fasírtok sülnek, elkészítjük a marinaraszószt. Az olajon a felkockázott hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a feldarabolt chilipaprikát, pár percig kevergetve sütjük, belekeverjük a paradicsompürét, ízesítjük a hozzávaló fűszerekkel, ízlés szerint még tovább sózzuk, a cukrot is hozzákeverjük, és kb. 30 perc alatt besűrítjük, készre főzzük.
Tipp A mártással együtt tányérra tesszük a cukkinifasírtokat és még melegen fogyasztjuk. Mivel azonban kihűlve is finom, kiváló fogás lehet partikon.