Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 20 dkg liszt, 1/2 cs sütőpor, 20 dkg túró, 10 dkg margarin, 3 ek tejföl, 2 kk só, 1 ek szezámmag, 1 db tojás
Elkészítés Az alapanyagokból rugalmas tésztát gyúrunk, ha esetleg nagyon a kezünkhöz ragadna, szórjunk rá még egy kevés lisztet. Az alaposan összedolgozott tésztát legalább 2-3 órára tegyük hűtőbe, de a legjobb, ha egész éjszakán át pihentetjük, mert úgy a süteményünk könnyebb, porhanyósabb lesz.
Összeállítás A tésztából 16 db ujjnyi vastagságú, kb. 20 cm hosszú hurkát sodrunk.
Az elsőből karikát formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsi közepébe helyezzük. A következő 5 hurkát áthúzzuk rajta, és ezekből is 1-1 karikát készítünk. Az így keletkezett 5 karikán a maradék 10 hurkát kettesével áthúzzuk, és mindegyikből újabb kör alakú gyűrűket formázunk. Tehát középen van 1 körünk, ahhoz kapcsolódik 5, és ezekhez 10, ami összesen 16 tésztakarika.
Ezután 16 db kissé vékonyabb, de csak 10 cm hosszú hurkát sodrunk, és csigavonalban feltekerve a 16 karika közepébe ültetjük őket.
A pogácsavirág tetejét megkenjük felvert tojással, és a kis csigaformákat megszórjuk szezámmagal.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és a tésztát kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.