Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók személyenként 5 db csirkeszárny, 1 evőkanál méz (pl. mustárméz),1 evőkanál mustár (lehet dijoni is), 1 evőkanál szójaszósz, 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, 1-2 evőkanál narancslé, esetleg chili, só, bors
Elkészítés A szárnyakat alaposan sózzuk-borsozzuk. A páchoz összekeverjük a többi hozzávalót. A csípős mustárt használunk, hagyjuk ki a chilit, különben azt is adjunk hozzá. Így igazán komplex édes, sós, csípős, savanykás ízkavalkádot kapunk. Forgassuk bele a szárnyakat, és legalább három órán át pácoljuk.
Öntsük egy tepsibe a húst és a páclevet. 200°C-on süssük. Úgy negyedóránként foglalkozzunk a piruló pipikkel: locsolgassuk őket a páclével. Sülés közben a máz egyre sűrűbb lesz, végül ragacsos bevonatot képez. Ennyi idő alatt a hús is megpuhul.
Tipp Kínálhatunk hozzá steakburgonyát, salátát vagy egyszerűen csak egy kéztörlő kendőt.
Levin mondja Gyerekkoromat alapvetően a rántott csirke határozta meg, mivel benne volt abban a tízben, amit válogatós létemre hajlandó voltam megenni. Édesanyám a mai napig utánozhatatlan módon készíti: ízletes, vékony, kívül ropogós, belül szaftos. És ami a legvarázslatosabb benne, hogy egyetlen csirkemellből egy egész családot jóllakat.
Ezt a mágikus képességét sajnos nem örököltem, de hosszú, kitartó, türelmes munkával elérte nálam, hogy a csirke további részeit is megkóstoljam. (Na jó, harmincvalahány évébe telt.) Most már remek kapcsolatot ápolok például a combokkal, és ahogy a mellékelt ábra mutatja, a szárnyakkal is. Imádom, ahogy az négy alapíz keveredik-harmonizál bennük. És azt is imádom, ahogy az ember ujjaira ragad a finom máz. Épp ezért a puszta kezes fogyasztást ajánlom!