Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 2 őzgerincformához 2 dl rétesliszt, 2 dl sima liszt, 2 dl tejföl, 5 dkg cukor + 5 dkg a karamellhez, 10 dkg vaj + 5 dkg a karamellhez, 2 db nagy tojás, 1 dl tejszín, 1 kk sütőpor, 1 kk őrölt fahéj, 1 kk őrölt szegfűszeg, 1 kk mézeskalács-fűszer, 1 db citrom leve és reszelt héja, 2 db nagy alma, 10 dkg aszalt szilva
Elkészítés Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és kis kockákra vágjuk. Az aszalt szilvákat hasonlóan apróra daraboljuk, az almához keverjük és félretesszük.
Egy serpenyőben felolvasztunk 5 dkg vajat, hozzáadunk 5 dkg cukrot és lassan kavarva karamellizáljuk. Felöntjük a tejszínnel, sűrűre főzzük. Kissé kihűtjük és a gyümölcsökre öntjük, összekeverjük.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét pici sóval kemény habbá verjük. Egy másik tálban a tojások sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral, hozzáadjuk a citromlevet, reszelt citromhéjat, a fűszereket, a tejfölt és a langyosra olvasztott vajat. A liszteket a sütőporral együtt fokozatosan a tojásos masszába szitáljuk, majd lazán belekeverjük a kemény fehérjehabot, végül pedig a karamellás almát és aszalt szilvát. A masszát kivajazott (vagy sütőpapírral kibélelt) őrgerincformákba öntjük és 160 fokra előmelegített sütőben, 50-55 perc alatt készre sütjük.