Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 15 dkg kristálycukor, 25 dkg vaj (margarin), 3 ek tej, 40 dkg liszt, 1-1 mk őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió, 1 cs sütőpor, késhegynyi só, 3 dkg hámozott, apróra vágott mandula
Elkészítés A cukrot (kevergetve) aranybarnára pirítjuk egy serpenyőben, majd összekeverjük a tejjel. Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a fűszerekkel, a sütőporral és a sóval, majd összegyúrjuk a vajjal. Végül belegyúrjuk a cukrot is. A tésztát fóliába csomagoljuk, és minimum 2 órán át, de akár egy egész napig hűtőben tároljuk.
Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk fél cm vastagra, és különféle formákkal kiszaggatjuk. A sütemények tetejére mandulát hintünk, majd kivajazott, illetve sütőpapírral bélelt sütőlapon, előmelegített sütőben, közepes hőfokon szép rózsaszínűre sütjük (kb. 15-25 perc).
Tipp Késztíhetjük mogyoróval is.
Kisokos A Mikulás ünnepe nagy jelentőségű ünnep Hollandiában. A Kesrtman, ahogyan náluk nevezik, Spanyolországból érkezik gőzhajón, fekete szolgáival, a Fekete Péterekkel, és az ajándékokat kéményen keresztül kézbesíti. De nem égi szánkón utazik, hanem fehér lovon ugrat háztetőről háztetőre. Ezért a Mikulásváró cipőbe, avagy fapapucsba egy kis répát illik tenni - hogy a lónak is jó napja legyen...
Kedves Emci!
Tapasztalatunk szerint omlós, picit roppanós, de nem kemény, azonnal ehető, nagyon klassz kávé vagy tea mellé. Nálunk gyorsan elfogyott, de zárt dobozban jól el is tartható. Reméljük, neked is jól sikerül!
Milyen az állaga ennek a sütinek? Kell várni, hogy puhuljon, vagy omlós, puha, morzsálódó stb.?
vilagrecept@gmail.com
(VilágRECEPT, 2013.12.08 18:25)