Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre 2 db filézett csirkemell, 2,5 dl sör, 2 ek méz, 1 ek dijoni magos mustár, 2 ek szójaszósz, 1 nagy fej vöröshagyma, só, őrölt bors, 2 ek olívaolaj, a körethez 8 szelet sárgadinnye,1 db padlizsán, 8 szelet felkockázott sütőtök, 1 db piros kaliforniai paprika, 2 fej lilahagyma, 2 ek olívaolaj, kevés citromlé, zöldpetrezselyem, só,bors
Elkészítés A csirkemelleket kb. fél tenyérnyi, nem túl vastag szeletekre vágjuk. Az olajat, mustárt összekeverjük és a húst ebben a pácban, lefedett dobozba téve néhány órán át hűtőben tartjuk (lehet akár egy éjszakán át is, annál porhanyósabb lesz a csirke). Sütés előtt a pácolt húsokat alaposan lecsepegtetjük, a megmaradt páclébe pedig belekeverjük a 2 kanál mézet, a szójaszószt és felöntjük a sörrel. Jól összekeverjük.
Ezután egy nagy serpenyőben felforrósítunk egy kanál olajat, és a csirkeszeletek mindkét oldalát 5-5 perc alatt átsütjük, tányérra szedjük, melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékban a felaprított vöröshagymát üvegesre pirítjuk, felöntjük a páclével és kb. 10-15 perc alatt besűrítjük, hogy egységes, kissé karamellizálódott mártást kapjunk, majd visszatesszük az elősütött csirkeszeleteket. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Tálra szedjük, melegen tartjuk.
A körethez a padlizsánt felszeteljük, negyed órára besózva állni hagyjuk, hogy esetleges keserű ízét kiadja. Felhasználás előtt papírtörlővel leitatjuk. A sütőtököt felkockázzuk, a paprikát és a lilahagymát félkarikákra vágjuk. Az így előkészített zöldségeket a serpenyőben visszamaradt mártásban egymás után sütjük meg úgy, hogy először a hagymát, paprikát és a sütőtököt készítjük el, ezután a sárgadinnye következik, legvégül pedig egy kevés olajat hozzáadva, a padlizsánszeleteket is megsütjük. Ha szükséges, sózzuk és borsozzuk a zöldségeket, ízlés szerint.
Tipp Tálaláskor a padlizsánkarikákra helyezünk néhány hússzeletet, köréjük rendezzük a dinnyét és a sült zöldségeket, amelyeket néhány csepp citrommal tovább ízesíthetünk. Friss petrezselyemzölddel megszórva, forrón fogyasztjuk.