Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók kb. 100 darabhoz 50 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 8 dkg olvasztott vaj, 5 dkg porcukor, csipetnyi só, kb. 1/2 dl langyos tej, a kovászba 3 dkg élesztő, 1 ek cukor, 2 ek liszt, 2-3 ek langyos tej, a sütéshez olaj, a tálaláshoz méz és darált mák
Elkészítés Az élesztőt kis tálba morzsoljuk, hozzáadunk 1 ek cukrot, 2 ek lisztet, és 2-3 ek langyos tejet. Az így elkészített kovászt meleg helyen 10-15 percig kelesztjük.
Mély tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, az olvasztott, langyos vajat, a csipetnyi sót és a porcukrot, hozzáadjuk a megkelt kovászt és apránként annyi langyos tejet, hogy sűrű galuskatészta jellegű, rugalmas tésztát kapjunk. Ezt fakanállal jól összedolgozzuk úgy, hogy keveréskor "hólyagos" legyen. Liszttel vékonyan behintjük, fél órán át meleg helyen kelesztjük.
A kelt tésztát lisztezett gyúródeszkán max. 1 cm vastagra nyújtjuk, és a legkisebb pogácsaszaggatóval kb. 2 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle.
Forró olajban, közepes hőfokon gyorsan átsütjük a kis fánkok egyik, majd másik oldalát, és azonnal papírtörlővel bélelt fémszitába szedjük őket. Ha az olaj lecsöpögött róluk, mindet kissé felmelegített, langyos mézbe, majd darált mákba forgatjuk. Frissen kínáljuk.
Tipp Darált dióba forgatva is nagyon finom. Ha épp nincs kedvünk pepecselni, lekvárral is fogyaszthatjuk.