Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 2 főre
2 szelet 15-20 dkg súlyú lazacfilé
1 lédús citrom leve (nem baj, ha kicsit több)
5-6 dkg pirított mandula forgács
1 nagy diónyi vaj
kb. 20 dkg spagetti
25-30 dkg gomba
1 kis vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
kakukkfű
borsikafű
só
kb. 5 dkg vaj
Elkészítés
Először a spagetti készítéséhez fogunk hozzá, mert ez tovább tart, mint a hal sütése. A hagymát és a gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, és először a hagymát futtatjuk meg a vajon, majd utánadobjuk a gombát is. A gombát sózzuk, ízesítjük a megtisztított, áttört fokhagymával és a zöldfűszerekkel, majd fedő alatt puhára pároljuk. Amikor már majdnem egészen megpuhult, ráöntjük a főzőtejszínt, és néhány percig együtt kavargatjuk, majd a tűzről levesszük, melegen tartjuk.
Közben sós vízben megfőzzük a spagettit, lehetőleg úgy időzítve, hogy a lazaccal azonos időben készüljön el.
A lazacfiléket megmossuk, leitatjuk. A vajat megolvasztjuk egy grillserpenyőben, majd a forró vajon a halszeletek mindegyik oldalát 4 (esetleg 5) percig sütjük, miközben a halat citromlével locsolgatjuk. A grillezésből visszamaradt citromos vajat a tejszínes gombához adjuk, majd az így kapott öntetettel a spagettit egy előmelegített tálon összekeverjük.
A spagetti tetejére fektetjük a lazacfilét, megszórjuk a pirított mandulaforgáccsal, és forrón tálaljuk.