Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre 0,5 kg liszt, 2 db tojás, fél literes üveg kemény szilvalekvár, só, 3 dl tejföl, porcukor, kevés olaj
Elkészítés A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat és kb. 2 dl langyos vizet, kevés sót és kemény tésztát gyúrunk belőle. Alaposan gyúrjuk át kb. 20 percen keresztül, majd pihentessük fél órán át.
Ezután a tésztát kb. 2-3 mm vastagságú lapra nyújtjuk és a hozzánk közeli felére 6-7 cm távolságra egy-egy kanál lekvárt halmozunk. A tészta másik felét ráhajtjuk és kézzel lenyomkodjuk a párnácskák szélet, majd derelyeszaggatóval felvágjuk.
Felforralunk egy nagy fazék sós vizet és (nem egyszerre) beledobáljuk a derelyéket. Akkor főttek készre, ha feljönnek a víz tetejére. A megfőtt derelyéket szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük olajjal kikent tálba szedjük, melegen tartjuk.
Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk és porcukorral megszórjuk.