Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók egy közepes tepsihez 4 db tojás, 16 dkg kristálycukor, 14 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, pici só, egy kis üveg darabos, kissé folyós lekvár (pl. magozott cseresznye, meggy, vagy áfonya), 10 dkg dió, a tetejére porcukor
Elkészítés A vajas piskótához a tojások fehérjét mixerrel félkemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük, míg kemény habot nem kapunk. Ekkor a tojások sárgáját egyenként óvatosan belekeverjük. Kanalanként hozzáadagoljuk a lisztet is, majd az olvasztott vajat (ne legyen forró, csak langyos). Belekanalazzuk a lekvárt, és nagy mozdulatokkal, lazán belekeverjük, de nem dolgozzuk el teljesen, hogy márványos maradjon.
Egy tepsit alaposan kivajazunk, lisztezünk (ill. sütőpapírral kibélelünk), a masszát beletöltjük, egyenletesen eloszlatjuk. A tetejét gazdagon megszórjuk darabolt dióval, és hideg sütőbe téve, 180 fokon addig sütjük, amíg a beleszúrt tű száraz marad (kb. 20 perc). A tepsiben kihűtjük, a tetejét megszórjuk porcukorral, felkockázva kínáljuk.
Tipp A tésztát kakaóval is készíthetjük: ekkor 10 dkg liszthez 4 dkg kakaóport keverünk, és így sütjük meg a vajas piskótát.