Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
3 bögre liszt (2,5 dl-es bögrét használunk)
1,5 bögre víz
1 mk szárított élesztő
2 kk só
1 mk fűszersó (lehet pl. fokhagymás, zöld fűszeres)
2 ek mogyoróolaj (de pl. étolaj, vagy olívaolaj is megfelel)
kevés zsemlemorzsa
Elkészítés A lisztet egy széles tálba szitáljuk, belekeverjük a sót, a fűszersót és a szárított élesztőt, a közepébe öntjük a vizet és az olajat, majd gyors, körkörös mozdulatokkal az egészet összedolgozzuk. Nem kell alaposan összegyúrni, csak éppen lazán álljon össze a tészta. Letakarjuk, és minimum 12 órán át langyos helyen kelesztjük. A kelesztés időtartama lehet hosszabb is, de 24 óra a maximum. Ragacsos, nyúlós, lyukacsos tésztát kapunk, amivel gyorsan kell dolgozni.
A sütés A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Egy nagy gáztepsit használunk a sütéshez, kibéleljük sütőpapírral. A tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk, vizes kézzel akkorára lapítjuk, húzogatjuk, mint a tepsi. Megszórjuk zsemlemorzsával, betoljuk a forró sütőbe és 35-40 percig sütjük, hogy ropogós aranybarna legyen. A sütés időtartama attól is függ, milyen forró a sütőnk.
Tipp Szendvicsekhez, mártogatós krémekhez kiváló.