Hozzávalók
12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
12,5 dkg sima liszt
1 mk sütőpor
1 mk szódabikarbóna
6 dkg libazsír
6 dkg vaj
2 ek tejföl
2 ek tej
2 kk só
1 kk őrölt köménymag
kb. 10 dkg párolt káposzta
a tetejére1 tojás sárgája
1 kk köménymag
Elkészítés A lisztet mély tálba szitáljuk, összekeverjük a sütőporral, a fűszerekkel és a sóval, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzákeverjük a párolt káposztát, a tejfölt és a tejet, és szükség esetén liszt hozzáadásával ruganyos tésztává gyúrjuk. Egy órát hűtőben pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk, tejét megkenjük a tojás sárgájával, megszórjuk köménymaggal. Derelyeszaggatóval kisujjnyi vastagságú, 15 cm hosszú rudacskákra vágjuk.
Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, két végüknél fogva óvatosan belefektetjük a rudakat (kb. 3 tepsi lesz belőle) és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt pirosra sütjük.
Sokáig eláll.
Tipp Ezeket a rudacskákat akkor érdemes megsütni, amikor amúgy is párolt káposztát készítünk, pl. káposztás tésztához, és egy kis adagot így használunk fel.
A párolt káposzta receptje:
Hozzávalók
1 közepes fej káposzta (kb 1 kg-nyi)
3 ek cukor
1 kk őrölt köménymag
1 kk őrölt bors
3 kk só
4 ek olaj
Elkészítés A káposzta külső leveleit eltávolítjuk. A káposztát négy részre vágjuk és nagy lyukú reszelőn egy mély tálba reszeljük, megsózzuk, majd kb.tíz perc múlva kinyomkodjuk.
Egy nagy lábosban a cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk az olajat, azután a kinyomkodott káposztát is belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük őrölt köménnyel és alacsony hőfokon kb. 40 perc alatt világos barnára pirítjuk. A pirítás alatt rendszeresen kevergetjük, hogy le ne égjen.