Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre
4 db fél kacsamell
2-3 ek olaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
só,bors
provance-i fűszerkeverék
A zöldségszószhoz
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5-6 db egészbors
1 zöldségleves kocka
só, bors
2 db babérlevél
2 ek mustár
2 ek cukor
2-3 dl zöldségleves (amiben a zöldségeket megfőztük)
1 ek liszt
2 ek tejföl
1 kk ecet
rukkola vagy petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés A kacsamellek bőrét éles késsel párhuzamosan bevagdossuk. Az olajból, sóból, borsból, fűszerkeverékből és zúzott fokhagymából pácot keverünk, amivel alaposan bedörzsöljük a melleket. Lezárt edényben hűtőbe tesszük és minimum néhány órán át pácoljuk, de legjobb, ha egy egész napig pácolni tudjuk.
A zöldségszószhoz a répákat megtisztítjuk, feldaraboljuk, a vöröshagyma héját eltávolítjuk, félbe vágjuk, a fokhagymákat megtisztítjuk és az egészet egy lábosba tesszük, 1 liter vízzel felöntjük, sóval, egész borssal fűszerezzük, beledobjuk a leveskockát és lefedve felforraljuk, majd alacsony hőfokon vaj puhára főzzük.
A kacsamelleket a bőrükkel lefelé serpenyőben pár percig pirítjuk, hogy a zsírjuk kisüljön. Pici vízzel felöntjük, lefedve alacsony hőfokon puhára pároljuk. A végén zsírjára sütjük, hogy a bőrük ropogósra piruljon.
A puhára főtt zöldségeket kivesszük a levesből és egy tálban botmixerrel pépesítjük.
Egy lábosban a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk az olajat, a babérleveleket, összepirítjuk és belekanalazzuk a zöldségpürét. Felöntjük 2 dl leszűrt zöldséglevessel, fűszerezzük mustárral, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A lisztet egy tálkában összekeverjük a tejföllel, megsózzuk, kevés levessel simára dolgozzuk és a forrásban levő szószba keverjük. Hagyjuk összeforrni, kevés ecetet adunk hozzá és besűrűsödésig kevergetve forraljuk.
Tálaláskor a kacsamelleket felszeleteljük, bőségesen kanalazunk melléjük a szószból és aprított rukkolával megszórjuk.