Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 3 főre
4 db fél kacsamell
kínai ötfűszer
olívaolaj
só
kb. 5 cm-nyi friss gyömbér
8-10 gerezd fokhagyma
A szószhoz
45 dkg magozott meggy (fagyasztott is jó!)
2 evőkanál áfonyadzsem
2 evőkanál méz
őrölt gyömbér
só
őrölt fahéj
őrölt koriander
Elkészítés
A kacsamell bőrét beirdaljuk, olívaolajjal és ötfűszerrel bedörzsöljük, és jól záródó dobozban a hűtőbe helyezzük.
Másnap a gyömbért megtisztítjuk, lereszeljük, félretesszük, a kacsát besózzuk.
Fél óra elteltével hozzákezdünk a hús sütéséhez: a kacsamelleket bőrös felével lefelé egy serpenyőbe tesszük, és néhány perc alatt erős tűzön pirulásig megkapatjuk, majd megfordítjuk, és a másik felüket is megpirítjuk.
Ezután a kacsamelleket megkenjük a gyömbérrel, egy sütőtálba helyezzük bőrös felükkel lefelé, a hús mellé dobáljuk a fokhagymagerezdeket, és lefedve 180-200 fokon pároljuk.
Kb. fél óra elteltével a húst megfordítjuk, és lefedve tovább pároljuk, néha a saját levével meglocsoljuk. Amikor már lényegében megpuhult a kacsa, takarás nélkül pirítjuk még néhány percig.
Amíg a kacsa sül, elkészítjük a szószt. A magozott meggyet az áfonyadzsemmel és a mézzel együtt egy edénybe helyezzük, enyhén megsózzuk, majd összefőzzük, besűrítjük, miközben a fűszerekkel ízesítjük. Ha elkészült, étkezésig melegen tartjuk.
A kacsamelleket felszeletelve, forrón, a meleg meggyes-áfonyás szósszal leöntve kínáljuk.
Tipp Kínálhatunk hozzá burgonyakrokettet vagy krumplipürét.