Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
50 dkg liszt
3,5 dl langyos tej
2 dkg élesztő
2 + 1 tojás
5 dkg porcukor
5 dkg lágy vaj (vagy zsír)
csipetnyi só
Elkészítés
Az élesztőt kevés langyos tej és cukor hozzáadásával felfuttatjuk. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a többi cukrot, az élesztőt, hozzáadunk 2 tojást, és összedolgozzuk annyi langyos tejjel, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Végül belegyúrjuk a vajat (zsírt) is.
A tésztából cipót formázunk, liszttel megszórjuk, meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva kb. 30 percig kelesztjük.
Utána előmelegítjük a sütőt. A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 4 egyforma cipócskát formázunk belőle. Ezeket rúddá sodorjuk, majd ügyesen összefonjuk. A végét összecsípjük és a kalácsforma alá fordítjuk.
Zsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a maradék tojást összehabarjuk és a kalács tetejét megkenjük. Közepes hőfokon készre sütjük.