Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
A habkenyérhez
4 db tojásfehérje, pici só
12 dkg porcukor
8 dkg liszt
késhegynyi szódabikarbóna
kb. 5-5 dkg darabolt dió, csokoládé, mazsola, kandírozott gyümölcs
2 ek olvasztott vaj, vagy 2 ek olaj
vaj és liszt az őzgerinc forma kikenéséhez, lisztezéséhez
A borkrémhez
4 db tojássárgája
2,5 dl száraz fehérbor
8 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
Elkészítés
Először a habkenyeret készítjük el. A tojásfehérjéket pici sóval kemény habbá verjük, beleszitáljuk és óvatosan elkeverjük a porcukrot, majd a lisztet a szódabikarbónával, hozzáadjuk az olvasztott vajat (vagy olajat), majd belekeverjük a csokit, mazsolát, diót stb. Érdemes a csoki- és gyümölcsdarabokat előzőleg lisztbe forgatni, hogy ne süllyedjenek le a sütemény aljára.
Az őzgerinc formát alaposan kikenjük vajjal, lisztet szórunk rá, körbeütögetjük, hogy mindenhová jusson. Beletöltjük a masszát, hideg sütőbe tesszük, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A borkrém elkészítése A tojássárgákat habverővel összedolgozzuk a porcukorral, vaníliás cukorral és fokozatosan felöntjük a szoba hőmérsékletű borral. Egy méretben a tálhoz illő lábosban vizet forralunk, ráhelyezzük a tálat, de az alja ne érjen bele a vízbe. A forrásban levő víz ne zubogjon, inkább csak gyöngyözve gőzölögjön. Egy habverővel folyamatosan, gyors mozdulatokkal verjük a boros krémet, amíg sűrű, habos állagú nem lesz. Vigyázzunk, a tojás könnyen kicsapódhat, ezért ne forraljuk túl hevesen.
A krémet hagyjuk kihűlni, majd hűtőben alaposan lehűtjük.
Tálalás A süteményt felszeleteljük és leöntjük a borkrémmel.
Tipp Úgy is finom, ha melegen, kis tálkába téve kínáljuk a borkrémet, és kanalazgatjuk a felszeletelt süteményhez.