Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók egy őzgerinc formához
4 db tojásfehérje, pici só
12 dkg porcukor
8 dkg liszt
késhegynyi szódabikarbóna
kb. 5-5 dkg darabolt dió, csokoládé, mazsola, kandírozott gyümölcs
2 ek olvasztott vaj, vagy 2 ek olaj
vaj és liszt az őzgerinc forma kikenéséhez, lisztezéséhez
csokimáz a tetejére
10 dkg csokoládé
1 kk vaj
pici víz
Elkészítés A tojásfehérjéket pici sóval kemény habbá verjük, beleszitáljuk és óvatosan elkeverjük a porcukrot, majd a lisztet, a szódabikarbónát, hozzáadjuk az olvasztott vajat (vagy olajat), majd belekeverjük a csokit, mazsolát, diót stb. (Ezeket előtte érdemes lisztbe forgatni, hogy ne süllyedjenek le a sütemény aljára)
Az őzgerinc formát alaposan kikenjük vajjal, lisztet szórunk rá, körbeütögetjük, hogy mindenhová jusson. Beletöltjük a masszát, hideg sütőbe tesszük, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Amikor kihűlt rácsra borítjuk, és csokimázzal kenjük meg a tetejét.
A csokimázhoz a csokoládét eltördeljük, vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadunk egy kevés vizet és a vajat, eldolgozzuk, kissé kihűtjük és ekkor borítjuk be vele a habkenyeret.
Tipp Csokimáz nélkül is nagyon finom, porcukorral is megszórhatjuk a tetejét.
Mártika mondja: Sokszor megmarad egy-két tojásfehérje, amikor csak a tojások sárgáját használjuk fel. Ne dobjuk ki, hanem kis tálkákban, vagy nejlonzacskókban fagyasszuk le. Amikor egy néhány összegyűlik, csináljuk meg ezt a tényleg habkönnyű, és gyors süteményt. Akár kettőt is csinálhatunk belőle egy füst alatt:nem fogjuk megbánni!