Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 6-8 főre
2 db kisebb szűzérme (kb. 1 kg)
flekken-fűszerkeverék
só (szükség szerint)
20 dkg bacon szalonna
A töltelékhez
2 db zsömle
2 dl tej
1 tojássárgája
2 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg gomba
1 db csirkemáj
1/2 piros kaliforniai paprika
1/2 sárga kaliforniai paprika
1 csokor petrezselyem
bazsalikom
só
olaj
A sütéshez
olaj
1 dl fehérbor
1 db vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma
kb. 20 szem tarkabors (egész)
Elkészítés
A szűzérméket megmossuk, szárazra itatjuk, hosszában felvágva téglalap alakúvá (minél vékonyabbra) verjük ki a húst. A húslapok széleit egymásra fektetjük, és klopfolva "összefésüljük".
A bacon szalonnát szorosan egymás mellé (kissé egymás széleit fedve) lerakjuk, majd a húst óvatosan a szalonnákra fektetjük. A lerakott húst flekken fűszerkeverékkel megszórjuk, enyhén sózzuk (a flekkenkeverék már maga is sós!).
A töltelékhez való zsömlét darabokra szaggatjuk, tejbe áztatjuk.
A zöldjével együtt felkarikázott újhagymát olajon megfuttatjuk, a felszeletelt gombával együtt megpároljuk, langyosra hűtjük.
Amíg a zsömle ázik és a gomba hűl, kis darabokra vágjuk a paprikákat és a csirkemájat, megtisztítjuk és áttörjük a fokhagymát, felvágjuk a petrezselymet.
10-15 perc után a zsömléket tejből kivesszük, kinyomkodjuk, és a tojássárgájával, felaprított hozzávalókkal elkeverjük, sózzuk, fűszerezzük.
A tölteléket egyenletesen a szűzérmére terítjük, majd a húslapot a bacon szalonnákkal együtt (minél szorosabban) feltekerjük, a végeit megtűzzük, hogy a töltelék ne folyjon ki. A húst a bacon a sütéskor jól összetartja, ezért figyeljünk, hogy a szalonnacsíkok vége egymásra boruljon.
Egy hosszabb tepsibe egy kevés olajat öntünk, a tepsibe helyezzük a hústekercset, mellédobjuk a megtisztított, elnegyedelt vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket, rászórjuk a borsot, és mielőtt a sütőbe tennénk, alá löttyintjük a bort.
Alufóliával lefedve, 200 fokon pároljuk, időnként a saját levével meglocsoljuk. Amikor a hús megpuhult, a fóliát levesszük, és a tekercset pirulásig sütjük.