Hozzávalók 4 személyre
6 db héjában főtt, összetört burgonya
2 kk só
őrölt bors
kb. 15 ek liszt
1 tojás
2 nagy marék zsenge spenótlevél
2 ek vaj
3 gerezd fokhagyma
só, bors
1 doboz főzőtejszín
reszelt kecskesajt
Elkészítés
A burgonyát sóval, borssal, liszttel és tojással sima, rugalmas, nem ragacsos, de nem is kemény tésztává gyúrtam. (A burgonya fajtájától függ, hogy mennyi lisztet igényel, ezért ez a mennyiség csak hozzávetőleges!)
A tésztát kígyó formájúra nyújtottam, ujjnyi darabokra vagdaltam, és a darabokból kis nudlikat formáztam. Minden egyes darabot lisztes villával ellaposítottam. (Az egész folyamat újabb lisztezést igényel, különben égre-földre ragadni fog.)
A kész gnocchikat forrásban lévő sós vízbe dobtam. Meg kell várni, míg feljönnek a víz tetejére, 1-2 percig még főzni, és utána vajra szedve enyhén átpirítani. Kisebb adagokban főzzük!
Amíg a tészta főtt, elkészült az öntet: vajon megfuttatott, összezúzott fokhagymára dobtam a spenótleveleket, és folyadék hozzáadása nélkül megfonnyasztottam őket. Sóztam, borsoztam, felöntöttem főzőtejszínnel. Pár percnyi forralás után krémesre turmixoltam.
Tálalásnál a gnocchit leöntöttem a parajos mártással, tetejére reszelt kecskesajtot szórtam.
Levin mondja Úgy kezdődött, hogy tésztára vágytam. Nem a szokásos spagettire vagy pizzára, hanem valami másra. Nagyon szeretjük a gnocchit, eddig még azonban csak az előre csomagolt, fóliázott verzióhoz volt szerencsém. Bolti gnocchi híján, és a sürgős tésztakésztetésnek engedve vágtam bele a főzőcskézésbe.
Jó döntés volt: így egy újabb ételfélével bővült a "Mit nem veszünk meg a boltban, mert otthon is elkészíthető, ráadásul sokkal gazdaságosabban" fogások tárháza. A lista egyre gyarapodik (bevallom pirulva, a dobozos amerikaipalacsinta-porral kezdődött a sor).