Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
A tésztához:
60 dkg tönkölybúza liszt (fehér vagy teljes kiőrlésű, esetleg vegyesen)40x32 (belső alja!) cm-es tepsihez: (kisebb tepsihez: 50 dkg tönkölybúza liszt)
30 dkg vaj vagy margarin, (én margarinnal készítem)
3-5 kanál gyümölcscukor, (lehet más cukor is, de ez talán a legkevésbé egészségtelen)
4 tojás sárgája
1 dl fehér bor
A töltelékekhez: ( a töltelékeket érdemes az előző nap elkészíteni és egy éjszakán át kihűteni) A diós és mákos töltelék se túl folyós se túl száraz ne legyen!
Mákos:
25 dkg darált mák,
2 dl fehér bor,
2 kanál baracklekvár
3-5 ek gyümölcscukor, ízlés szerint
5 dkg mazsola,
reszelt citromhéj + a citrom leve.
Diós:
25 dkg darált dió,
3-5 ek gyümölcscukor, ízlés szerint
2 dl fehér bor,
5 dkg mazsola,
1 cs. vaníliás cukor,
reszelt narancshéj + a narancs leve.
Almás:
1 kg omlós alma (hámozva, vékony szeletekre vágva)
4-5 kanál gyümölcscukor,
őrölt fahéj, és szegfűszeg 1-1 mokkás kanállal
1 dl fehérbor.
A töltelékeket külön-külön megfőzzük, az almát külön megpároljuk és szitán lecsöpögtetjük.
Szilvás: Szilvalekvár - lehetőleg régi, házilag készített + apróra vágott aszalt szilva (10-15 dkg)
Elkészítés:
(A tésztát is elkészíthetjük előző nap és hűvös helyen vagy a hűtőben tároljuk).
A lisztet, margarint, tojás sárgáját a cukorral és a borral könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk, 5 egyenlő részé osztjuk és vékonyan kinyújtjuk.
Az elsővel a tepsi alját kibéleljük. Erre egy sor máktölteléket rakunk. Ráhelyezzünk egy tésztalapot.Erre a borban párolt fahéjjal, szegfűszeggel és cukorral ízesített reszelt almát tesszük.Újra tésztalap, majd a diótölteléket terítjük rá. Megint tésztalap és rá az aszalt szilvás szilvalekvár.
Az utolsó tésztalap tetejét megkenjük tojássárgájával és nagyon lassú tűzön arany-barnára sütjük. Sütője válogatja, hogy mennyi ideig sütjük! Az eredeti recept 2-2,5 órát ír, nekem sokkal hamarabb elkészül:villanysütővel: 150 fokon kb. 30-50 percig légkeveréses sütőben – ha nincs légkeverés, akkor alsó-felső sütéssel (ez hosszabb ideig tart), majd még 20-30 percig csak alsó sütéssel, hogy az alja ne maradjon nyers.
A teteje viszonylag gyorsan pirul, ha már nagyon piros, akkor leterítjük papírral, vagy átváltunk az alsó sütésre.
Tűszúrással ellenőrizzük a belsejét: ha már nem ragad a tűre semmi, akkor megsült.
Arra is vigyázni kell, hogy ne süssük túl, mert akkor kemény lesz!