Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók kb. 30 darabhoz 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 1/2 dl rum, 1 csipetnyi só, kb. 1/2 l tej, a sütéshez kb. 1 l olaj
Elkészítés Az élesztőt mély tálba morzsoljuk, hozzáadunk 3 dl langyos tejet, 1 ek porcukrot, 3 ek lisztet, összekeverjük, és az így készült kovászt megkelesztjük.
A tojások sárgáját jól elkeverjük a maradék porcukorral, majd a liszttel, a sóval, a langyos olvasztott vajjal és a rummal együtt hozzáadjuk a kovászhoz. Apránként annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy lágy, de ruganyos tésztát kapjunk. Fakanállal jól kidolgozzuk (kb. 20 perc), vagy géppel dagasztjuk, majd liszttel a tetejét megszórjuk és tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 30 percen át kelesztjük.
A megkelt tésztát liszttel meghintett gyúródeszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra szétnyomkodjuk és nagyobb pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. (Ha lyukas fánkot szeretnénk, akkor a fánkok közepét a legkisebb pogácsaszaggatóval eltávolítjuk és az így keletkezett kis fánkokat később külön megsütjük.) A kiszaggatott tészta tetejét belisztezzük, az egészet tiszta konyharuhával letakarjuk és újabb 30 percen át, meleg helyen kelesztjük.
Végül a fánkok egyik, majd másik oldalát nem túlságosan forró olajban, közepes hőfokon pirosra sütjük, és mindet papírtörölközőre szedjük ki.
Tipp Kínálhatjuk egy kevés rummal kevert lekvárral, de olvasztott csokoládéba mártva és kókuszreszelékkel, durvára vágott dióval gazdagítva stb. is finom.