Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
A tésztához
10 tojásfehérje
300 g porcukor
300 g darált dió
20 g liszt
csipet só
A krémhez
5 tojássárgája
300 g vaj
120 g cukor
50 g dió
2,5 dl tej
1 evőkanál vaníliás cukor
5 g zselatin (lap)
kevés hideg víz
0,5 dl konyak
A tetejére
150 g fondant vagy 250 g porcukor
3-4 evőkanál baracklekvár
50 g étcsokoládé
darált dió vagy mandula
Elkészítés
A tojásfehérjét a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot, a diót, a legvégén pedig a lisztet.
A sütőt 220°C-ra előmelegítjük.
Sütőpapírra öt 24 cm átmérőjű kört rajzolunk. Sütőlemezre tesszük a papírt és a tészta egyötödét rásimítjuk. 8-10 perc alatt világos aranybarnára sütjük a tésztalapot. A maradék négy adag tésztával ugyanezt megismételjük (Légkeveréses sütőben egyszerre több sütőlemezzel is dolgozhatunk.) A kész tésztalapokat kihűtjük.
A krémhez a zselatint beáztatjuk a hideg vízbe.
A tejet és a vaníliás cukrot felforraljuk. Közben a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Beleöntjük a tejbe, és folyamatos kevergetés közben ismét felforraljuk. A zselatint kinyomkodjuk, és a tűzről lehúzott tojásos tejbe keverjük. Kihűtjük.
A puha vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásos krémet, a diót és a konyakot.
A tésztalapokat rétegezzük a krém 3/4-vel. A felső lapot kenjük be baracklekvárral és vonjuk be fondanttal. Ha porcukort használunk, akkor azt egy kevés hideg vízzel keverjük ki, és azzal borítsuk a torta tetejét. Tegyük félre rövid időre, míg a cukormáz kissé megszilárdul.
Olvasszuk meg a csokoládét és töltsük be egy zacskóba, aminek a csücskét vágjuk ki. Húzzunk koncentrikus köröket a cukormázra, majd egy fogpiszkálóval vagy hústűvel hol egyik, hol másik irányba húzzunk bele tollszerű mintát.
A tészta oldalát kenjük be a maradék krémmel és szórjuk meg darált dióval/mandulával.