Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortához
A linzertésztához 25 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 15 dkg vaj (margarin), fél citrom reszelt héja, fél mk fahéj, 1 tojás sárgája
A töltelékhez bő 1 kg (120-130 dkg), lehetőleg savanykás alma, 5 dkg mazsola (kihagyható), 2 cs vaníliás cukor, 25 dkg kristálycukor, 2 dl víz
A tetejére Kb. 3 alma, fél citrom leve, fél cs vaníliás cukor
Elkészítés
Az almákat meghámozzuk, a sütemény tetejére szántakat vékonyra szeleteljük, és a citrom levével meglocsolva félretesszük. A többit nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd a mazsola, a fahéj és a vaníliás cukor hozzáadásával, fedő alatt, olykor kevergetve puhára pároljuk (kb. 10 perc). Ha puha, a pudingport 2 dl hideg vízzel simára keverjük, hozzáadjuk az almatöltelékhez, és 1-2 percig még együtt kavargatjuk - ezzel el is készült.
Bekapcsoljuk a sütőt.
Ezután a lisztet elkeverjük a citromhéjjal, a fahéjjal, a porcukorral, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját és az egészet gyorsan összedolgozzuk. (Ha a linzertészta átmelegszik, nagyon ragad, ezért kell igyekezni vele.) Egy kapcsos, 26 cm-es tortaformában kézzel elegyengetjük a tésztát úgy, hogy pereme is legyen.
A kihűlt, sűrű almatölteléket egyenletesen rákenjük, majd a tetejét szépen kirakjuk a félretett citromos almaszeletekkel. Végül meghintjük fél cs vaníliás cukorral és közepes hőfokon, kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt, cikkekre vágjuk.
Tipp Szórhatunk a tetejére, az almaszeletek közé nyomkodva egy kevés durvára vágott diót is. Mivel linzertésztáról van szó, zárt dobozban, hűvös helyen tárolva hosszabb időn át is finom marad.