Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 30 dkg sima liszt, 2dl tej, 3 dkg porcukor, 2,5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 1 ek olaj, pici só + 1 tojás sárgája a kenéshez A töltelékhez 13 dkg margarin (vagy vaj), 2 cs vaníliás cukor, 10 dkg porcukor,15 dkg darált dió, 20 dkg cseresznye kimagozva
Elkészítés Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, az olajat, a pici sót, a felfuttatott élesztőt, és rugalmas tésztává gyúrjuk, langyos helyen fél órát pihentetjük, kelesztjük.
Míg a tészta kel, elkészítjük a cseresznyés tölteléket. A kimagozott cseresznyét egy tálban összkeverjük a porcukorral, hagyjuk, hogy levet eresszen. Botmixerrel kissé pépesítjük, hozzáadjuk a darált diót, a vaníliás cukrot és az olvasztott margarint. Sűrű masszát kapunk.
Ha megkelt a tészta, hosszúkás téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a cseresznyés töltelékkel, majd feltekerjük, mint a rétest. A két végénél összefogva ügyesen kör alakúvá formáljuk, kivajazott, kör alakú tepsibe tesszük, a tetejét tojássárgájával megkenjük.
A sütőt 170 fokra, előmelegítjük és 40 perc alatt aranybarnára sütjük a kalácsot.
Tipp Meggyel, illetve (szezonon kívül) magozott meggybefőttel is készíthetjük.