Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személy részére
A császármorzsához 1/4 liter liszt, 1/4 liter búzadara, 1/2 liter tej, 4 egész tojás, 5 dkg cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 3 evőkanál étolaj vagy zsír, 10 dkg mazsola, csipetnyi só
A szószhoz 6 szép vastag, rebarbaraszár, 25 dkg (magyar) eper, 2 evőkanál barnacukor, 1 evőkanál porcukor + porcukor a díszítéshez, egy kevés víz
Elkészítés A darát a liszttel és a tejjel, habverő segítségével simára keverem, hozzáadom a sót és a mazsolát, és legalább fél napig állni hagyom, hogy megduzzadjon. Ezután hozzákeverem a tojások sárgáját és habbá vert fehérjét.
A serpenyőben felforrósított olajba (zsírba) öntöm, és magasabb hőfokon pirítani kezdem az alját. Amikor rózsaszín, lapáttal megforgatom, míg egyenletes, szép színt nem kap. Közben mind apróbb darabokká nyomkodom, amíg a kívánt formát el nem éri.
A szószhoz a megtisztított rebarbarát 2 cm-es darabokra vágom, egy kis lábosba teszem párolódni, hozzáöntve egy kevés vizet - épp annyit, hogy ne kapjon oda a gyümölcs és elkezdhesse gyönyörű rózsaszin-pirosas levét kiengedni.
Beleteszem a barnacukrot is és félpuhára párolom. Ekkor jön hozzá a megmosott, feldarabolt eper és a porcukor, egyébként tetszés szerinti mennyiség, ki hogy szereti. Kevergetve készre főzöm (nem baj, ha darabos marad).
Az elkészült császármorzsát kitálalom, eperszemekkel díszítem, majd középre halmozom a rebarbaramártást és az egészet megszórom szitált porcukorral.
PéeS mondja A kertből a legszebb, legvastagabb rebarbaratöveket szedem fel, természetesen csavarva, húzva és nem vágva. Vigyázat, a levele mérgező, azt nem szabad felhasználni! A császármorzsa készítésénél Horváth Ilona receptjét követtem, nekem bevált!