Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 1 kg citrom, 80 dkg cukor, 2,5 dl víz, vaníliás cukor
Elkészítés A citromokat 24 órán keresztül vízben áztatjuk, majd hagyjuk megszáradni. A héjukat vékonyan lehámozzuk és apró csíkokra vagy kockákra vágjuk. A vízből és a cukorból szirupot főzünk, a feldarabolt citromhéjat lassú tűzön, egy órán át főzzük benne.
Ezalatt kifilézzük a citromokat (tál fölött dolgozzunk, hogy a gyümölcs leve ne vesszen kárba): éles késsel hossszában félbevágjuk a gyümölcsöket, leválasztjuk a hártyáikat és a gyümölcshúst ügyesen kiemeljük úgy, hogy a magokat is eltávolítjuk. Az így kapott gyümölcshúst és levet a szirupban már megpuhult citromhéjhoz adjuk. További 1,5-2 órán keresztül főzzük, végül a vaníliás cukorral ízesítjük.
Forrón üvegekbe tesszük, tetejükre pici szalicilt szórunk, és száraz dunsztban, lassan hagyjuk kihűlni.
Tipp Tehetünk a citromok közé egy narancsot, úgy is nagyon jóízű lekvárt kaphatunk.