Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 főre
40 dkg rizs (lehetőleg rizottónak való)
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1,2 dl száraz fehérbor
1,2 l hús- vagy zöldségleves
3 dkg reszelt parmezán
2 dkg vaj
2 db cékla
4 ek olaj, só, bors
4 szelet kecskesajt
Elkészítés A céklákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, kevés vajon 20 perc alatt megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, lefedve melegen tartjuk.
A vöröshagymát nagyon apró kockákra vágjuk és egy nagyobb serpenyőben, felforrósított olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az apróra zúzott fokhagymát és még tovább pirítjuk, hogy jól összesüljenek, majd hozzáadjuk a rizst is, és folyamatosan keverjük, hogy alaposan átpiruljon. Hozzáadjuk a bort (a magas hőfokon az alkohol gyorsan elpárolog).
Eközben egy másik főzőlapon a korábban elkészített hús- vagy zöldségleves-alapot felforraljuk (fontos, hogy nagyon forró legyen) és merőkanállal fokozatosan elkezdjük a rizshez adagolni. Egy-egy adag alaplé után a rizst megkeverjük és hagyjuk, hogy a rizsszemek kezdjenek megduzzadni. Amikor elfő az alaplé, rámerünk egy újabb kanállal, így a rizs fokozatosan puhul, és a kívánt, krémes állagú lesz.
Ekkor belekeverjük a céklát és a vajat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és hozzákeverjük a reszelt parmezánt is. Lefedve 5-10 percig állni hagyjuk. Ezalatt a kecskesajtot forró serpenyőben gyorsan átpirítjuk, mindkét oldaluk legyen ropogósra sütve.
A tányérok közepére halmozunk a rizottóból, a tetejükre fektetünk egy-egy szelet grillezett sajtot, és azonnal fogyasztjuk.