Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 főre
1 kg cékla
2 db sárgarépa
1 szál fehérgyökér
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kk egész köménymag
2 db babérlevél
1,5 l húsleves, vagy zöldségleves (kockából)
só
5-6 db egész bors
5-6 db borókabogyó
A nudlihoz
30 dkg burgonya
15 dkg liszt
1 tojás sárgája
2 kk zsír
só, bors, aprított petrezselyemzöld(lehet szárított)
Elkészítés A céklát és a zöldségeket meghámozzuk, a céklát vékonyan felkarikázzuk, a zöldségeket nagy darabokra vágjuk, a hagymát és a fokhagymákat egészben hagyjuk, egy nagy lábosba tesszük és felöntjük a húslevessel. Beletesszük a fűszereket is, sózzuk ízlés szerint, és fedő alatt, lassan forralva puhára főzzük.
Amíg a leves fő, héjában megfőzzük a krumplit is, meghámozzuk, még melegen összetörjük, és amikor teljesen kihűlt, alaposan összedolgozzuk a liszttel, tojássárgával, zsírral és a fűszerekkel. Egy lisztezett munkalapon ujjnyi hengerré formázzuk, és 4 centis nudlikat vágunk belőle. Sós, lobogó forró vízbe dobjuk, akkor kész, ha a nudlik feljönnek a víz felszínére. Leszűrjük, tálba tesszük.
Amikor a zöldségek megfőttek, a levest leszűrjük, így használjuk fel, és a céklából pl. salátát készíthetünk.
Tálaláskor a tányérokba szedjük a nudlikat és rákanalazzuk a forró levest.