Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista



Bruschetta, Levintől
2015.01.28

bruschetta.jpg

Hozzávalók császárzsemle (hagyományosan ropogós héjú kenyérből készül), fokhagyma, paradicsom, só, bors, olívaolaj, mentalevél (vagy bazsalikom), a tetejére olajbogyó és parmezán

Elkészítés A paradicsomot és a mentát felaprítottam, sóztam, borsoztam, végül olajat kevertem hozzá.
A zsemlét megpirítottam, forrón bedörzsöltem fokhagymával, ráhalmoztam az ízesített paradicsomot, meglocsoltam még egy kevés olajjal, végül megszórtam parmezánnal és díszítettem az olívával.

Levin mondja Gyerekkoromban mi még pirítós kenyérnek hívtuk, manapság a jobb olasz éttermekben bruschettaként szerepel az étlapon. Pedig ugyanarról az egyszerű, olcsó, mégis mennyei finomságról van szó...

Akkoriban elektromos kenyérpirító helyett a gázrózsára helyezett vaslapon sült a kenyér. Lassan hevült fel, tovább tartott rajta pirítóst készíteni, de a végeredmény összehasonlíthatatlanul jobb volt, mint a modern készülékekben sülő társaiknál. Valahogy más volt az íze, az illata, az állaga, és legfőképpen a hangulata.

Főleg a téli időszakban sütöttünk pirítóst, mivel a gázzal a konyhát is fűtöttük, hiszen a délután megrakott cserépkályha addigra már igen csekély meleget adott. Mire fázósan kikászálódtam az ágyból, nagymamám jóvoltából gőzölgő tea (a kertünkben termett citromfű és menta keveréke) és pirítós várt az asztalon. Fokhagymával bedörzsölve.

Azóta ismét felfedeztem a kenyérpirítás ezen szépségeit, és sorra sütöm - vaslap helyett egy teflonos palacsintasütőben - a nosztalgia-pirítósokat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.