Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 200 g jól olvadó, zsíros sajt vegyesen (nekem gouda, füstölt, edami volt itthon, ilyesmiből is lehet, igaz, kissé darabosabb lesz, mert például a szárazabb füstölt nem olvad el teljesen), 2 ek vaj, 2 ek liszt, 1 liter hús- vagy zöldségleves (kockából is lehet), 2 ek tejföl vagy kefír (utóbbival pikánsan savanykás), só, bors, metélőhagyma, petrezselyem, zeller zöldje
Elkészítés Hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet és készítsük belőle világos rántást. Folyamatos kevergetés közben öntsük fel a húslevessel. Alaposan keverjük el, ne legyen csomós. Forraljuk fel és főzzük 5 percig. Adjuk hozzá a durvára reszelt sajtokat, a tejfölt/kefirt. Ízesítsük sóval, borssal és a zöldfűszerekkel. Lassú tűzön, állandóan kevergetve addig főzzük, míg a sajt teljesen fel nem olvad.
Tipp Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Levin mondja Nem vagyok kimondottan leveses. A húslevest kizárólag akkor kívánom, ha beteg vagyok, és valami aranyló, gazdag, gyógyító energiára vágyom. Máskülönben a zöldség-, illetve krémlevesekért rajongok. Heti egyszer-kétszer. De akkor nagyon! Fanatikusan! Olyankor felmérem a készleteket, és répa, krumpli, brokkoli, hagyma - ami épp kéznél van, repül a fazékba.
Most ismét magával ragadott a levesvágy, de mivel legutóbb gombaleves volt, így zöldséges leves helyett inkább sajtos került az asztalra. (A fotó kedvéért árnyék-félholddal.)