Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre 2 db filézett csirkemell, 1 fej vöröshagyma, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 ek méz, 1 ek mustár, só, bors, 2 ek olaj A bulgurhoz 25 dkg bulgur, kb. 5 dkg mazsola, 1 fej vöröshagyma, 2 ek olaj, 1 csomag petrezselyemzöld, só, bors
Elkészítés A csirkemelleket kb. 3 cm-es, vékony csíkokra vágjuk, mustárral, olajjal pácoljuk, néhány órára hűtőbe tesszük.
A bulgurt szitába öntjük és bő vízzel átmossuk, lecsepegtetjük, a mazsolát is beáztatjuk, leszűrjük, félretesszük.
A csirkemell sütését a felkockázott hagyma pirításával kezdjük kevés olajon, pici sóval. Amikor a hagyma zsemleszínű, rádobjuk a csirkemellcsíkokat, fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, lefedve kb. 10-15 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a mézet, enyhén karamellizáljuk, folyton rázogatjuk, hogy ne éghessen meg. Végül meglocsoljuk a citromlével, összeforraljuk, rászórjuk a reszelt citromhéjat és melegen tartjuk.
Amíg a csirkemell párolódik, elkészítjük a köretet is. A vöröshagymát felkockázzuk és egy lábosban az olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a bulgurt, kicsit pirítjuk, majd annyi forró vízzel öntjük fel, hogy ujjnyira ellepje. Sóval és borssal fűszerezzük. Néhány perc múlva hozzáadjuk a mazsolát is, majd alacsony hőfokon, lefedve puhára pároljuk (kb. 15-20 perc, ne kevergessük, hagyjuk állni). Amikor kész, rászórjuk az aprított petrezselyemzöldet.
Tálalás A bulgurt tegyük kis tálkába, nyomjuk bele kanállal és ezután borítsuk tányérra, köré halmozhatjuk a csirkemellcsíkokat.
Kisokos A bulgur a keleti országokban kedvelt, tört búza, hagyományosan napon szárított, zöld búzaszemekből készül. Rizs helyettesítésére használhatjuk pl. a gerslihez (árpagyöngyhöz), hajdinához, vagy köleshez hasonlóan. Felhasználható köretként, önálló fogásként zöldségekkel keverve, vagy salátákhoz is.