Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaKarácsonyi dekoráció a konyhából
2010.12.03

Dekoráció a konyhából...? Igen! Hiszen a konyhai alapanyagokból egy kis ötletességgel sokféle látványos asztali vagy karácsonyfadíszt varázsolhatunk.

 

Akár a gyerekeket is bevonhatjuk a szegfűszeggel tűzdelt narancs elkészítésébe, melynek illata biztosan segít abban, hogy minden résztvevő karácsonyi hangulatba ringassa magát.

Ugyancsak a gyerekekkel együtt készíthető a karácsonyfára helyezhető, de girlandként is megfelelő pattogatottkukorica-füzér, amit tű és cérna segítségével állíthatunk össze (azért nem árt, ha ilyenkor egy jó porszívót Kép is tartunk a kezünk ügyében). Ha akad a háznál csipkebogyó, azzal is cifrázhatjuk.

A serpenyőben kissé megpirított, vagy befestett, érdekes alakú száraztészta is látványos karácsonyfadísz lehet, csak néhány méternyi arany-, ezüstzsinórra, szalagra vagy színes raffiára lesz hozzá szükség.

Illatos batyukhoz vágjunk - ha van: cikcakk-ollóval - megfelelő méretű négyzetekre maradék fényes, karácsonyi mintás textilanyagot, tegyük mindegyiknek a közepére néhány szegfűszeget, pár szem ánizst és egy darabka fahéjat. Fogjuk össze, szalaggal vagy díszzsinórral kössük át, tegyük a fenyőre.

Jól jöhet néhány csinosan összekötözött fahéjrúd is - akár a fára, akár adventi koszorúra is tehetjük.

Kép Cérnára fűzhetünk és a fára aggathatunk vékony, kerek szeletekre vágott, sütőben alacsony hőfokon kiszárított narancs-, citrom- vagy almakarikákat. Természetes és szép dísz adventi koszorúra is.

A valaha hagyományos arany- vagy ezüstdió szintén könnyen előállítható. Üssünk apró szögeket az egész, héjas diók puhább végébe, majd sorakoztassuk újságpapírra és fújjuk le festékkel az egyik felüket. Ha megszáradtak, fújjuk le a másik oldalukat is. Kössünk arany- vagy ezüstszínű zsinórt a szögre, és akasszuk a diókat a karácsonyfára.

Hagyományosnak számító, mutatós dísz a habcsók, melyet az ünnepi sütés-főzéskor megmaradt tojásfehérjéből készíthetünk. Kedvünk szerint Kép ételfestékkel színezhetjük. Megszórhatjuk színes cukorkával, vagy ha azt szeretnénk, hogy csillogjon: kristálycukorral.

Az ügyesebbek a mézeskalácssütést is kipróbálhatják. A formázástól függően lehet a tésztából karácsonyfadísz, vagy celofánba csomagolt, személyre szóló ajándék, melyet az ünnepi asztalon a tányérokra helyezünk. Sőt, népesebb vendégség esetén névvel ellátott  "ültetőkártyákat" is készíthetünk mézeskalácsból. Az asztali díszként igazán kedves mézeskalács házikó kivitelezése viszont csak gyakorlott és ügyes háziasszonyoknak (és háziembereknek) ajánlható.

Kép Ehelyett könnyebben is nagyon mutatós asztali dísz: csemege-karácsonyfa születhet kezünk munkája nyomán, egy habszivacs kúp alkalmazásával, amely kreatív boltokban beszerezhető. Fogpiszkáló vagy gombostű segítségével feltűzdelhetünk rá mindenféle színes gyümölcsöt, zöldséget olyan elrendezésben, hogy karácsonyfa-forma legyen. Biztosan sikerünk lesz vele! A még egyszerűbb megoldás, ha kúp alakban almát vagy narancsot halmozunk egy nagyobb tányérra, megtűzdeljük kis fenyőágakkal és apróbb karácsonyi díszekkel.

Egyedi karácsonyfadíszt készíthetünk karamellből is. A hideg felületre (márványlap,  lehűtött nagyobb tányér vagy tálca) megfelelő alakzatban csorgatott sűrű alapanyagot (cukor és kevés víz, sűrű sziruppá főzve) hűlés után óvatosan szedjük fel és kössünk rá vékony díszzsinórt.

PH