Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista



Torkoskodás vízkereszttől karneválig
2012.02.04

veka.jpgA farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül. Ilyen például a torkos csütörtök, melynek lényege, hogy ezen a napon, a közelgő nagyböjt előtt bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket (pl. fánkot), valamint megengedett volt a szokásosnál bőségesebb étkezés. Nevezik zabálócsütörtöknek, tobzócsütörtöknek, Erdélyben pedig kövércsütörtöknek is.

csoroge-007.jpgA kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az „erkölcsös” 16. és 17. században - nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt - tiltották.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami egyben nagy mulatságokkal kísért télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét: a mohácsi busójárást.

(Szöveg forrása)

Farsangi fogások a Világrecept oldalról

Torkos csütörtök 2012

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.