Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaKrumplit, krumplival!
2010.09.03

Miből lesz a burgonya?

Kép Közép- és Dél-Amerikában több, mint kétezer éve termesztik, a mi kontinensünkre az angolok és a spanyolok hozták be a XVI. században. Innen került Franciaországba, ahol eleinte dísznövényként tartották – hosszú kocsányos, bogernyős, fehér, sárga, rózsaszínű vagy ibolyaszínű virágai miatt. Később rájöttek arra, hogy bár zöld bogyói mérgezők, földalatti raktározásra módosult szára, azaz gumója nagyon is ehető. Hazánkba vélhetően Bourgogne hegyvidékéről érkezett, ezért is nevezzük burgonyának. Krumpli pedig német elnevezése – Grundbirne, azaz:  földi körte – és annak alakváltozatai – Grumpirn, Krumpl stb. – nyomán lett. Idővel aztán számos egyéb néven is emlegették: kolompér, krumpér, pityóka, kutyatök pityóka, péra, kukujó, körömpe, földi alma, kartifli, vagy épp sváb-tök.

Mindazonáltal eleinte nem fogadtuk túlzott lelkesedéssel ezt a hasznos Kép növényt. A Pallas Nagy Lexikona szerint:  „Hadadi Wesselényi Ferenc nádor alatt az 1654. Németországból hazakerült protestáns akadémikusok Budán azért kerültek tömlöcbe, mert tarisznyájokban burgonya volt. A nádor maga hallgatta ki őket; tőlök meg a budavidéki sváboktól megtudta, hogy a burgonya termesztésre érdemes jó eleség-növény. A nádor javaslatára III. Ferdinánd hiába rendelte el termesztését, nálunk a ’sváb-tök’-ön senki sem kapkodott.” Annyira nem, hogy bár utóbb Mária Terézia és fia, II. József a Felvidék éhínség sújtotta tájain ingyenes vetőgumó kiosztásával Kép is támogatta a burgonya termesztését, az csak igen lassan kezdett meghonosodni nálunk. A már említett lexikon szerint „Az erdélyi gubernium az éhinség idején 1815. február 15-én különösen figyelmeztet könnyü termelésére, melyhez jószág nem kell. Ezen időtájban terjedt el a határőrségi székelyeknél is (Csik- s Háromszék), kiket... a katonai hatóság botbüntetéssel kényszerített termelésére.” A burgonya ezzel együtt csak a XIX. század második felétől  lett mindennapi eleségünkké. Ugyakekkor vált jelentős tényezővé az állatok takarmányozásában és a szeszgyártásban is.

 

Káliumdús, tápláló gumók

 

A burgonyafélék családja érdekes, színes társaságot alkot: ehhez tartozik sok más mellett a paradicsom, a paprika, a padlizsán, a dohány, a petúnia, valamint olyan „mérges” rokonok is, mint a nadragulya, a Kép maszlag, a mandragóra vagy a beléndek. Az érett burgonyagumótól azonban nem kell tartanunk, sőt: ellenkezőleg!  Keményítőinek köszönhetően (melyek aránya 14-18 % körül mozog) szénhidrátban gazdag, tápláló, bár 85-95 kalóriányi energiatartalmával még így is sokkal kevésbé hizlal, mint a kenyér – ami persze csak akkor igaz rá, ha nem olajjal vagy zsírral készítettük el. Fontos káliumforrás; ez az ásványi anyag például a szervezet vízháztartásának szabályozásában, a szívritmus normalizálásában, az ideg- és izomrendszer működtetésében vesz részt, valamint közreműködik a vérnyomás csökkentésében. C-, B1- és B2-vitamin is található benne (a C-vitamint aligha kell bemutatnunk, a B1-vitamin a szellemi teljesítményre,  az idegrendszerre hat kedvezően, a B2 pedig egyebek között a bőrt-körmöket-hajat szépíti és a látást javítja). Mivel a burgonya értékes Kép anyagai héjának közelében helyezkednek el, ezért ajánlatos héjjal együtt sütni-főzni, illetve vékonyan hámozni – ami egy jó krumplitisztító célszerszámmal egyáltalán nem ördöngösség. Semmiképpen sem szerencsés dolog felhasználás előtt vízben áztatni, mivel ez barnulását megakadályozza ugyan, ám becses tartalmait is erősen csökkenti. A krumpli a konyhában olyan sokoldalúan helytáll, hogy arról külön könyvet lehetne írni, így legyen most elég annyi, hogy a legkevésbé szétfővő, kemény, csekély keményítőtartalmú fajtákatelsősorban salátaként,  a liszteseket, szétfővőeket krumplis tészta, krokett, püré készítéséhez alkalmazhatjuk, és léteznek levesekhez, főzelékekhez, egytálételekhez, hasábburgonya-készítéshez, valamint számos más ételféleséghez egyaránt felhasználható, közepes keményítőtartalmú, univerzálisnak mondható fajták is.

 

Nyersen is hasznos lehet

 

Kép Hogy a döcögős kezdetet követően, az elmúlt másfél évszázad során mennyire megszerettük a krumplit, azt az üzletek áruválasztéka is híven tükrözi. Mosott, sőt: fagyasztott és darabolt, pelyhesített burgonyakészítmények, félkész burgonyás tészták, chipsek, burgonyás kenyerek és pogácsák, csomagolt és kimért saláták széles skálájából válogathatunk – csak győzzük kiismerni magunkat közöttük! Ám ma, az aprítógépek, krumplinyomók, turmixgépek világában annak a krumpliimádónak sem kell túlságosan sok időt töltenie a tűzhely mellett, aki feldolgozatlan formában vásárolja meg kedvencét. Egy kevés krumplit tartania otthon egyébként annak is érdemes, aki ritkán süt-főz – és hogy miért? A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja a bőrt, enyhíti a szem körüli duzzanatokat, a rovarcsípés okozta kellemetlenségeket. Pépje pattanások, leve pedig kelések, forrázás kezeléséhez is hatásosnak bizonyulhat. A főtt krumpli kevés tejszínnel, tejföllel elkeverve frissítő arcpakolásként alkalmazható, de a kéz Kép ápolásához is kiváló. A nyers burgonyalé fogyasztása tisztítja a szervezetet, kúraszerű alkalmazása a népi hagyomány szerint igen hatékony gyomorfekély esetén. Étkezés előtt húsz perccel napi háromszor fél deciliternyi fogyasztása állítólag két hét múltán már eredményt hoz. Az alaposan megrágott nyers krumpli elmulaszthatja a gyomorgörcsöket és a gyomorégést, a krumplis pakolás és borogatás pedig váladékoldó és fájdalomcsillapító hatása miatt torokfájás, köhögés, hörghurut, arcüreggyulladás, lumbágó ellen válhat be. Persze, azért még ne hajítsuk el orvosunk telefonszámát, és gyógyszereinket se dobjuk ki egy tagban – de ne is hagyjuk figyelmen kívül, hogy minden jól ismertnek vélt növény és termés tartogathat még számunkra nem várt, kellemes meglepetéseket.

(podonyi) 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.