Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Az utóbbi időben számos vészharang-kongató hír jelenik meg a pangasiussal avagy cápaharcsával kapcsolatban - mi is elgondolkodtunk rajta, együk vagy ne együk.
A pangasiusnak szép fehér a húsa, kevés a szálkája, finom az íze, ráadásul olcsó. Azonban az olcsóságnak is meg kell fizetni az "árát": a főként Délkelet-Ázsiából importált hal sokak szerint szennyezett vizekben sínylődik, és gyakorlatilag szeméttel etetik (fő fogás: a haltetemből készült halliszt), így aztán mindenféle méreganyag halmozódik fel a húsában. Amit persze, mi is megeszünk, ha elfogyasztjuk. A pangasiust a hírek szerint "mellesleg" olyan módon, és olyan erőltetett ütemben tenyésztik, hogy az kész ökológiai csapás.
Kérdés, hogy mindezek a súlyos érvek, amelyeknek akár valóságalapjuk is lehet, vajon elfogulatlan véleményekből születtek-e, vagy netántán a pangasius térhódításában ellenérdekelt piaci szereplőktől származnak.
Kérdés továbbá, hogy mindig pontosan tudjuk-e, mit eszünk. Tisztában vagyunk-e azzal, hogyan "készül" ínycsiklandó vasárnapi rántott csirkénknek a szomszéd üzletben vásárolt húsa, hogy akad-e esetleg vegyszermaradvány a kicsattanóan szép zöldségeken, vagy hogy milyen trükköknek köszönhetően bírja ki Magyarországig az utat az a sok színpompás déligyümölcs...? Na és hogy hogyan tenyésztik a többi halfélét...?
Egy szó, mint száz: a magunk részéről ezután is igyekszünk megbízhatónak mondható helyeken vásárolni, bízva bízni, és elolvasni a termékcimkéket. Pangasiust pangasiussal ezután sem fogunk enni (de ha véletlenül elénk ugrik egy a tányéron, nem is biztos, hogy elmenekülünk előle). A további tájékozódáshoz pedig megadjuk egy recept és néhány cikk elérhetőségét.
-p-
Cikk: Hogyan lett gyanús a pangasius?
Cikk: Olcsó halnak... A pangasius