Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
A jól ismert konyhakerti növények közül legközelebbi rokona: a cékla. Nagy, fodros leveleinek íze azonban leginkább a spenótéhoz hasonlít, bár annál markánsabb - tehát mindent pontosan úgy készíthetünk belőle, ahogyan a spenótból; a fűszerezése is lehet ugyanolyan. Tésztával keverve, salátaként, főzelékként/szószként egyaránt megállja a helyét, csak vastag ereit kell eltávolítani. Termetesebb levélnyelei a spárgához hasonlóan használhatók fel.
A Földközi tenger környékén már az i. e. V-IV. században is ismerték, később mégis feledésbe merült - most kezdik újra felfedezni. Olaszország déli részein, Franciaországban, Németországban kedvelik leginkább, de nálunk is mind többen termesztik és fogyasztják. Friss leveleket júliustól őszig hajt.
Nem csak élvezeti értéke, de magas A-, B1-, B2- és C-vitamintartalma, ásványianyag-tartalma miatt is érdemes kipróbálni.
-p-
(Adatok: wikipedia)
Recept-ötleteink:
Tejszínes gombamártás mángolddal