Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Olasz, pontosabban római alapokon nyugszik és olyannyira meghatározó jelentőségű a gasztronómiai kultúrában, hogy annak még a nyelve is francia.
Korántsem egységes: Provance-ot mediterrán jellegű, míg az atlanti partvidéket északi típusú konyhaművészet jellemzi. Elszász a libamájpástétom és a savanyúkáposzta hazája, Baszkföld a füstölt sonkaféléké, Normandiában meghatározó a marhahús-fogyasztás kultúrája, Burgundiában a boré, és így tovább.
A franciák hagyományosan könnyű reggelit fogyasztanak, ami általában tejeskávéból vagy kakaóból (ritkábban teából) és reggeli péksüteményből áll (lásd például: croissant). A reggelizőasztalon általában helyet kap a vaj, a dzsem és a méz is. Az ebéd hagyományosan salátafélékből vagy más előételből, mártásos húsételből és desszertből áll. Többfogásos a könnyű vacsora is. Az ételek általában vajjal vagy növényi eredetű zsiradékkal készülnek, így könnyebben emészthetők.
Fűszerek sokaságát használják, de jellemzően csak mértékkel. Híresek a francia mustárok.
A húsfélék mellett kedvelik a halakat, a rákokat, a kagylókat (elsősorban az osztrigát), de a csigát is.
Vagy háromszázféle sajtot készítenek; az étkezést záró sajttálon legalább háromféle sajtnak kell lennie, s mellettük ott a vaj, só, őrölt bors, őrölt kömény, sőt akár az alma, körte, szőlő, dió is.
Nagy borfogyasztók, és olyan híres borvidékekkel büszkélkedhetnek, mint pl. a bourgogne-i vagy a bordeaux-i. A francia bornál nem kevésbé híres a francia pezsgő, a konyak, a gyümölcspálinka (pl. a calvados: almapálinka).
Megjegyzendő, hogy a franciasalátát vagy a franciakrémest inkább itthon érdemes keresnünk, mint Franciaországban, mivel ezek franciás jellegre utaló, magyar elnevezésű, nem pedig hagyományos francia étkek.