Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaTeflon a konyhában
2010.01.05

Kép Történt, hogy az 1802-ben alapított, kezdetben lőport előállító, majd növényvédő szerekkel, illetve autófestékekkel és egyéb kémiai termékekkel foglalkozó, francia DuPont Vállalat fiatal munkatársa, Dr. Roy Plunkett 1938 áprilisában véletlenül felfedezte a politetrafluor-etilént, röviden: a PTFE-t.

A mérnök tulajdonképpen hűtőgázokkal folytatott kísérleteket, melynek során tetrafluor-etilént használt. A gázt kis acélpalackokban tárolta, amely a zárószelepek nyitásakor az egyik Kép palackból nem jött ki. Eltávolította hát a szelepet, és kiderült, hogy a tetrafluor-etilénből azzal megegyező összetételű, fehér por rakódott le a palack falára. Tárolás közben tehát a tetrafluor-etilén véletlenszerűen polimerizálódott, és így politetrafluor-etilén, röviden: PTFE keletkezett. A kutató és a vállalat új lehetőségként kezelte az esetet. Az anyagot a DuPont gyártani kezdte, és Teflon-nak nevezte el. Idővel több, speciális változatát is kidolgozták. A kristályos szerkezetű műanyag általános tulajdonságai: vegyszerállóság (nincs oldószere), korrózióállóság, kopásállóság, tapadásmentesség, hőállóság (341 C fokon olvad meg,  és -269 C-tól + 260 C-ig tartósan igénybe vehető).

Alkalmazása roppant sokrétű. Eredetileg űrhajók külsejét vonták be vele, később sok másféle funkciót töltött be. Az 50-es évek Amerikájában még mellnagyobbításhoz kialakított implantátumként is kipróbálták. Napjainkban megtalálható például gépek, berendezések sikló- és csúszófelületein, csapágyakban, villamosszigetelő elemekben, magas hőfokon üzemelő berendezések tömítéseként, kenőanyagok részeként, vasalók bevonataként, edényfogó kesztyű szigetelőrétegeként, pecabotokhoz használatos, kopásgátló spray összetevőjeként, és még számos egyéb területen. Újabban érsebészeti műtéteknél is használják: a sérült ér-belhártyát szövetbarát teflon alapanyagú mű-belhártyával pótolják, ami az eddigi tapasztalatok szerint igen eredményesen segít az artériás érelzáródásos betegeken

És persze ne feledkezzünk meg a teflonbevonatú edényekről sem!Csakhogy nem minden teflon, ami annak látszik. A „Teflon” elnevezés tulajdonképpen kizárólag Képa DuPont termékeit illeti, hiszen ez a cég védett márkaneve, de a köznyelv a PTFE-réteggel ellátott összes terméket e néven nevezi. Ez önmagában még nem olyan nagy baj, az viszont igen, hogy a megbízhatatlan forrásból származó „teflonedények” között olyat is találni, amelynek semmi köze a valódiakhoz. Olykor a teflonszerű bevonatok csak néhány mikron vastagságúak (a mikron a Kép milliméter ezredrészét sem teszik ki), minek következtében nagyon sérülékenyek, könnyen összekarcolódnak; ezzel szemben a legegyszerűbb valódi teflonréteg legalább 20 mikronos. Az is előfordulhat, hogy ami teflonnak tűnik: csupán megtévesztésből odakent festék. A nagyon olcsó, mondhatni: gyanúsan olcsó áru helyett tehát érdemes inkább hagyományos megoldásokat választanunk. Ha viszont megbízható helyen jó minőségű, minőségtanúsítással rendelkező teflonedényt szereztünk be, jó tudnunk, hogyan is bánjunk vele – nem mintha túlságosan sok gondot okozna.

Növeli élettartamát, ha az első használatbavétel előtt mosószeres meleg vízben elmossuk, majd szárazra törölve kissé beolajozzuk. Ha odaégettünk benne valamit, ne essünk neki súrolószerekkel vagy -eszközökkel, mert azok felsérthetik bevonatát (azaz: használhatatlanná tehetik). Némi áztatás után az ételmaradék könnyedén eltávolíthatóvá válik. A kissé hanyagul kezelt teflonedény idővel foltossá válhat. Visszaszépítéséhez keverjünk 2-3 deciliter vízbe feleannyi 10%-os ecetet és 1 evőkanál szódabikarbónát, majd 10 percen át forraljuk benne. Végül az edényt öblítsük ki langyos vízzel, töröljük szárazra, és vékonyan olajozzuk be.

A tapadásmentes réteggel ellátott legmodernebb edények egyébként még többet tudnak, mint elődeik: akadnak köztük karcállóak (vagyis: súrolhatók), és hőindikátorosak is. Az utóbbiak lényege, hogy belső részükön,  piros felületen finom rajzolat látszik, amely az optimális hőfok elérésekor eltűnik, miközben az úgynevezett hőérzékelő pont pirossá válik  – jelezve: el lehet kezdeni a sütést. Így elkerülhető az edény túlhevítése. A „Teflon” márkát is folyamatosan fejlesztik; újabb változata a korábbinál jóval keményebb és hőállóbb. A teflonedények óriási előnye, hogy elősegíthetik a helyes táplálkozást, hiszen bennük kevés zsiradékkal süthetünk-főzhetünk; vékony hússzeleteket pedig szinte zsiradék nélkül is: elegendő csupán olajjal kikennünk a tepsit, serpenyőt, lábast. Éljünk hát a lehetőséggel. Kedves egészségünkre!

PH

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.