Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Rozsdamentes, könnyen kezelhető, és hűvösen csillogó szépsége is magával ragadó. A nemesacél mind nagyobb teret követel magának a modern konyhában.
A vasat már vagy öt-hatezer éve ismeri és használja az emberiség, ám az ipari fejlődés csak a XIX. század közepén jutott el odáig, hogy megszülethessen az acél. E téren például Henry Bessemer angol vaskohász szerzett múlhatatlan érdemeket 1855-ben, amikor is fegyverek készítésére alkalmas anyag után kutatva újszerű eljárást dolgozott ki: levegőt áramoltatott a nyersvason keresztül, minek hatására a szén kiégett (korábban a salakanyagok kiválasztásához az olvadt fémet kevergetni kellett; s ezt a kemény fizikai munkát most már ki lehetett iktatni a folyamatból). Az 1864-ben ismertté vált Siemens-Martin-féle eljárás révén az ócskavasat ismét fel tudták használni acélkészítéshez, majd mind korszerűbb módszerek követték egymást.
Addig kell a vasat „verni” – amíg acél nem lesz belőle!
Az acélgyártás kezdete számos okból tekinthető örömteli pillanatnak: az acélféleségek tulajdonságai – keménység, rugalmasság, hajlékonyság, szilárdság, hőállóság, savállóság, korróziómentesség – ugyanis egy-egy adott célnak megfelelően, különféle módon alakíthatók. Az acél anyagának zömét alapvetően továbbra is a vas alkotja, ám kis széntartalmú vas, aminek azért van jelentősége, mert minél alacsonyabb a széntartalom, annál inkább képlékeny és jól megmunkálható a szén- vagy karbonacél. A rozsdamentes, azaz korrózióálló változat feltalálása 1912-ben, a németországi Krupp acélműveknél történt; az új termék vasból, krómból és nikkelből tevődött össze. E nemesítő fémek miatt mind a mai napig nemesacélnak is nevezik a hasonló összetételű fémeket. Persze, az sem mindegy, milyen arányban található meg az acélban az említett két alkotóelem: a rozsdamentes és egyes savakkal szemben ellenálló VM-acél 13-14 százaléknyi krómot és 1-2 százaléknyi nikkelt tartalmaz, míg a rozsdamentes, valamint savakkal és egyéb vegyi anyagokkal szemben is ellenálló VA-acél 18-20 százaléknyi krómot és 8-10 százaléknyi nikkelt.
Esztétikus megjelenés, magas minőség
Hogy mi készülhet nemesacélból a konyhában? Napjaink árukínálatát tekintve elmondható: szinte bármi. Ajtólapok, küszöbburkolatok, pultok, polcok, tárolóállványok, szekrények, bútorlábak, munkalapok, mosogatóállványok, mosogatómedencék, csaptelepek, különféle gép-alépítmények, az elszívó berendezések palástjai, a főzőlapok keretei, a bútor frontburkolatai. A berendezés kevésbé igénybevett részeit általában jó minőségű fából állítják össze a gyártók; ez a kombináció fokozza az elegáns karaktert, ugyanakkor meghittebb, melegebb összhatást eredményez. A minőséget persze meg is kell fizetni - de azért az is élvezheti a nemesacél kínálta előnyöket, aki nem tud vagy nem akar milliókat költeni a konyhájára. Vásárolhat például ilyen anyagból készült, illetve ilyen alkatrészekkel (keverőtállal, -lapáttal, késsel stb.) ellátott konyhai kisgépeket, kézi eszközöket reszelőtől tálalólapátig, valamint kiváló főzőedényeket. Igaz, a nemesacél lábasok, fazekak, serpenyők, kukták társaikhoz képest drágának tűnnek, de valóban többet is „tudnak”, mint azok: igen esztétikus kivitelűek, időtállók, valamint kézreállók, ráadásul különleges kialakításuk révén energia- és időtakarékosak is.
A nemesacél tárgyakról persze sokan gondolhatják azt: lehet nélkülük élni – ami kétségtelen tény. Ám talán az sem mellékes szempont, hogy velük még kellemesebb.
PH