Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaFeng shui a konyhában
2012.01.19

„Szél és víz”, azaz: feng shui. A kínai térrendezés művészetének közel háromezer éves hagyományáról van szó. Igaz, a nyugati kultúra értékein nevelkedő emberek közül sokan nem hisznek benne, ám ők is hasznát vehetik. A feng shui ugyanis bárkit hozzásegíthet ahhoz, hogy harmonikus környezetet teremtsen maga körül – ami természetesen a konyha kialakítására is érvényes.

„Elemi” ismeretek

A feng shui egyik kiindulópontja, hogy a világot működtető erő, a bőséget és boldogságot hozó csi megfelelő áramlását kell biztosítanunk környezetünkben. A csi kétpólusú: negatív, nőies energiájú jin és pozitív, férfias fskit.jpgenergiájú jang alkotja. A cél: ezek egyensúlyának létrehozása. A jint képviseli minden, ami sötét, lágy, hideg és nedves; a jangot minden, ami világos, fényes, meleg, kemény és száraz. Már ezen elvek szem előtt tartásával is tehetünk egy lépést az ideális konyha irányába, ám még  inkább megközelíthetjük, ha egy kis elemtani ismeretre is szert teszünk. A hagyományos kínai felfogás szerint a világot öt elem alkotja: a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz. A fa elemet képviselik a fából készült tárgyak, burkolatok, építőelemek; a növény- és virágmintás díszítések, szövetek; a csendéletek és bizonyos tájképek; a kék és a zöld szín. A tűz elemhez tartoznak például a tűzhelyek, a világítótestek; az embereket/állatokat ábrázoló alkotások; az állati eredetű berendezési tárgyak; a vörös szín. A föld elem jelenik meg például a téglában, a cseréptárgyakban és kerámiákban; a négyzet és téglalap alakú tárgyakban; bizonyos tájképekben; és az úgynevezett földszínekben. A fém elemhez nemcsak a fémeszközök, fémburkolatok tartoznak, hanem például a különféle kövek, a köríves alakú tárgyak, a fehér és a pasztellszínek. Végül pedig, a víz elem hatása alatt állnak például a vizesblokkok, a tükröződő felületek, az aszimmetrikus alakzatok, amorf tárgyak, valamint a sötét színek. Az elemek ideális aránya ideális környezetet hoz létre – ám nem mindegy, milyen csoportosításban rendezzük el őket.

Mit, mivel, miért?

A fa táplálja a tüzet, a tűz teremti a földet, a föld szüli a fémet, a fém megtartja a vizet, a víz táplálja a fát. Mindemellett: a fa felemészti a földet, a föld gátak közé szorítja a vizet, a víz kioltja a tüzet, a tűz megolvasztja a jija.giffémet, a fém elmetszi a fát – tartja a feng shui. S hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Egy fabútorokkal berendezett, zöldre festett falú, virágmintás függönnyel ellátott konyhában nagy valószínűséggel a fa elem dominál. Mivel a fém elmetszi    („kordában tartja”) a fát, ezért az ezt jelképező kőedényekkel, kerek tárgyakkal, világos burkolattal érdemes kiegészíteni a berendezést. Föld és tűz jellegű holmikat módjával alkalmazhatunk. Kerülni kell viszont a vizet, hiszen a víz táplálja a fát, és a fából ez esetben így is éppen elég. A vizesblokkot nyilvánvalóan nem nélkülözhetjük, ám ne tegyünk tükröt vagy sötét tónusú tárgyakat a helyiségbe. Most lássunk egy másik példát is. Egy hiperszuper acélburkolatú konyhabútorhoz „tűz” kiegészítés dukál – hiszen a tűz megolvasztja a fémet.
Ez esetben kiemelten fontos lehet a jó megvilágítás; a vörös színárnyatalainak alkalmazása, az embereket vagy állatokat ábrázoló alkotások, vagy akár a bőr kiegészítők elhelyezése. Megjelenhet a víz és a fa elem is, de kerüljük a földet, amely „szüli a fémet”, azaz előnytelenül erősítené a fém elem hatását. És nem árt tudni még néhány egyéb apróságot!

A gazdagság szimbóluma

A feng shui szerint a jól elhelyezett és jól berendezett konyha a család gazdagságának, jólétének jelképe. Ami az elhelyezést illeti: ne legyen a bejárattal, a mosdóval vagy a hálószobával szemben; ne legyen emeleti jj.jpgmellékhelyiség alatt – mert ezek a csi-áramlás kedvező irányának ellenében hatnak. Ha például a bejárattal szemben található a konyha, a család életének központi kérdésévé válhat a táplálkozás, ami nem kívánatos. Legjobb, ha a helyiséget természetes fény világítja meg; ha ez nem így van, gondosan kell megválasztani a jó megvilágításhoz szükséges eszközöket. A természetes szellőztetés lehetősége és a tágasság is kívánatos tulajdonságok. Alapelv, hogy a tűzhelyet, továbbá az előkészítő asztalt és a mosogatót úgy lehessen használni, hogy ne kelljen hátat fordítani az ajtónak. Amennyiben ez nem megoldható, a feng shui követői „visszapillantóként” használható tükrök vagy ajtócsengő elhelyezését javasolják. A hűtő és az éléskamra sose legyen üres, hiszen ezek is a bőség szimbólumrendszeréhez tartoznak. Az elemek összeférhetőségét minden tekintetben vegyük figyelembe – ne tegyük például egymás mellé a tűzhelyet és a mosogatót, mert „a víz kioltja a tüzet”. Kerüljük a száraz virágokkal való dekorálást; éles bútorsarkok pedig ne mutassanak az ajtó felé. Megjegyzendő, hogy a feng shui szabályai a lakás, a helyiségek minden apró részletére érvényesek, nem lehet tehát harmonikus a konyha, ha piszok vagy rendetlenség van a polcokon, a szekrényekben vagy a fiókokban; ha nem működő, elhanyagolt tárgyakkal vesszük körül magunkat. Végül, de nem utolsósorban: az átfogó térrendezés során, miközben  jót játszunk a színekkel-formákkal-anyagokkal, saját benső világunkban is sok mindent elrendezhetünk. Érdemes kipróbálni!

PH