Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók A tésztához 5 tojás, 5 evőkanál cukor, 3-4 evőkanál rétesliszt, 3 evőkanál darált dió, csipetnyi só, késhegynyi sütőpor A krémhez fél csomag vaníliás pudingpor (főzni való), 2 evőkanál cukor, 3 dl tej, 100 g fehér csokoládé, 2 dl tejszín A tetejére áfonya (kb. 150 g)
Elkészítés A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a csipet sóval, a sárgáját a cukorral és 5 evőkanál langyos vízzel keverjük habosra. A sárgájához kis adagokban hozzáadagoljuk az előzőleg elkevert diót, lisztet, sütőport. A legvégén óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Kivajazott, kilisztezett gyümölcstortaformába töltjük a diós piskótamasszát, és 20 perc alatt (tűpróbáig) sütjük.
A vaníliapudingot a 2 evőkanál cukorral és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és beledolgozzuk a pudingot. Újra felforraljuk, egy percig főzzük, közben beletördeljük és beleolvasztjuk a fehér csokoládét. A krémet teljesen lehűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a vaníliakrémet. A piskótát óvatosan kettévágjuk, megtöltjük a krémmel. A torta tetejét áfonyával és porcukorral díszítjük.
Levin mondja Valahogy olyan svéd hangulatba kerültem... Ezért körösztapám által szemenként gyűjtögetett, Svédországból kukoricapelyhes dobozban "importált", itthon lefagyasztott áfonyából ezt az egyszerű, finom kávésüteményt készítettem. Elengedhetetlen mellé a JÓ (tehát nem svéd!) kávé és a még jobb társaság, anélkül meg se kóstoljuk, mert nem fogjuk érezni a skandináv erdők misztikumát és az áfonyatündérek édes varázslatát! :)