Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók fél kg burgonya, 1 tojás, 2 evőkanál búzadara, 1 evőkanál olaj, kb. 150 g liszt, só, maradék füstölt sonka (ledarálva), olaj a sütéshez, 4-5 evőkanál tejföl, 3-4 evőkanál majonéz, 1-2 teáskanál ecetes torma ízlés szerint, reszelt sajt a tálaláshoz
Elkészítés A krumplit meghámoztam, felkockáztam és sós vízben puhára főztem. Összetörtem, majd hagytam kihűlni. Belekevertem a tojást, a darát, az olajat, csipet sót és annyi lisztet, amitől rugalmas maradt a tészta, de már nem ragadt mindenhova. (A liszt mennyisége főleg a burgonya fajtájának függvénye.)
Végül belekevertem a darát sonkát. Ezt lehet felaprított gombával, zsenge spenóttal vagy roppanósra főzött, felkockázott brokkolival is helyettesíteni. A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtottam, felkockáztam, és a kockákat apró gombócokká formáltam. Sós, lobogó vízben, kisebb adagokban kifőztem.
Leszűrtem, majd olajban kisütöttem a gombóckákat. Forrón megszórtam reszelt sajttal. A mártogatóshoz összekevertem a tejfölt, a majonézt és a tormát.
Levin mondja A sonkamaradékokat vétek lenne veszni hagyni. Készítettem már sonkát gombóctésztába beletöltve, most pedig lustaságomból adódóan ledarálva egyenesen a masszába kevertem az ízes sódart. (Ez népiesen a sonka, csak így fellengzősebben hangzik). Majd, hogy tovább variáljam: olajban kisütöttem. Ez összekeverte, ez kifőzte, emez megsütötte, ez mártogatóst készített hozzá, ez az icipici pedig mind megette... Vendégváró fogásnak, partifalatkának is kínálhatjuk.