Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 főre 40 dkg száraztészta (kagylótészta vagy makaróni), 40 dkg csirkemell, 4 gerezd fokhagyma, rozmaring, só, rozmaringos olívaolaj
A zöldséges raguhoz 20 dkg zöldbab (fagyasztott is alkalmas), 15 dkg rókagomba (fagyasztott is jó), 1/2 piros kaliforniai paprika, kakukkfű, só, vaj
Az öntethez 4 dl főzőtejszín, 2 tojássárgája, 5 dkg reszelt trappista sajt, fehérbors, őrölt szerecsendió, korianderpor, só, zsemlemorzsa
A tálaláshoz reszelt parmezán sajt
Elkészítés A csirkemellet megmossuk, megszárítjuk, kisujjnyi darabokra vágjuk, a tört fokhagymával, fűszerekkel készült olívaolajos pácban megforgatjuk, és jól záródó edényben néhány órára a hűtőbe tesszük. Csak sütés előtt 20 perccel
sózzuk meg.
A zöldbabot 2-3 cm-es darabokra vágjuk, enyhén sós vízben félpuhára főzzük,majd félretesszük. Ha friss a rókagomba, akkor megtisztítás után, ha fagyasztott, akkor fagyott állapotban főzőedénybe dobjuk. Miközben olvad, vajat, kakukkfüvet, egy kevés sót adunk hozzá, és majdnem puhára pároljuk. Ha kész, félretesszük.
A kaliforniai paprika csumáját kivágjuk, és a paprikából hosszú, vékony csíkokat vágunk, majd ezt is félretesszük.
Az öntetet főzőtejszínből, a tojások sárgájából és a fűszerekből lassú tűzön kevergetve elkészítjük. Ha túl híg, a reszelt sajttal sűríthetjük.
A csirkehúst az olajos pácon megkapatjuk.
A tésztát sós-olajos vízben kifőzzük, és a 3/4 részét kivajazott, morzsával beszórt, mély tűzálló tálba tesszük. A tésztán egyenletesen elosztjuk a sült húst, a zöldségeket, majd a maradék tésztát ezek tetejére dobáljuk. Végül az egészet az öntettel leöntjük. Letakarás nélkül 180 fokos sütőbe toljuk, és pirulásig sütjük.
Tálaláskor kis tálkában reszelt parmezán sajtot kínálunk mellé.