Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Ha a főzővízbe 1 ek olajat teszünk, a főtt tészta nem ragad össze.
Ha a sótartóba néhány szem rizst teszünk, a só nem tapad össze.
Ha a karfilol, a brokkoli, a répa főzőlevébe pár csepp citromot teszünk, élénkebb marad a színük.
Ha a felszeletelt almát, körtét citromlébe forgatjuk, nem barnul meg.
A süteményekhez szükséges reszelt citromhéjat sokáig tárolhatjuk porcukorral keverve, zárt, csavaros kis üvegben, a hűtőszekrényben.
Házilag is készíthetünk igazi vaníliás cukrot. Tegyünk jól záródó kis üvegbe porcukrot és dugjunk bele egy rúd kettéhasított vaníliarudat. A cukor idővel átveszi a vanília aromáját.
Ha nincs otthon fokhagymaprésünk, de nem szeretnénk nagyobb fokhagymadarabokat találni az ételben, egyszerűen le is reszelhetjük a gerezdeket.
Ha hagymaszagú lett a kezünk, dörzsöljük le egy kevés vizes sóval vagy citromlével, majd bő vízzel, szappannal mossuk le.
A megkristályosodott mézet ismét folyóssá tehetjük, ha max. 40 fokos vízbe állított edényben lassan, kevergetve felmelegítjük.
Tovább friss marad a félbevágott citrom, ha vágott felületét cukorral hintjük be.
Tovább friss marad a sajt, ha légmentesen záródó, zsírpapírral bélelt dobozban tartjuk.
A megkeményedett sajtot tejbe áztatva, majd tiszta konyharuhában megszárítva frissíthetjük fel, hogy ismét felhasználhatóvá váljon.
Kevésbé spriccel sütéskor az olaj, a zsír, ha egy csipetnyi sót teszünk bele, illetve ha előbb a sütőedényt melegítjük át és csak utána tesszük bele. A kellemetlenségek elkerülése érdekében nagyobb fémszitát is boríthatunk a sütőedényre.
Nem tapad össze a hagyományos rizs, ha a főzőedényben először egy kevés olajat melegítünk, azon 1-2 perc alatt, kevergetve „megfuttatjuk”, és csak azután öntjük hozzá a főzővizet.
Ízletesebb lesz a főtt rizs, ha maradék húsleves (esetleg húsleveskocka, zöldségleveskocka) hozzáadásával készítjük.
Nem ég le forraláskor a tej, ha előzőleg hideg hideg vízzel öblítjük ki a tejesedényt.
Túlságosan zsíros erőlevesből, húslevesből, húsléből eltávolíthatjuk a felesleges zsiradékot, ha hűtőszekrényben jól lehűtjük. Így a tetejéről a megszilárdult zsírt könnyen leszedhetjük.
Ha leég a hús a sütőben, azonnal tegyük át egy tiszta sütőedénybe, az égett részek nélkül, és helyezzünk mellé néhány szelet vöröshagymát vagy száraz kenyérhéjat – ezek magukba szívják az égett szagot. Így süssük tovább.
Édes ételekbe tegyünk egy icipici sót, sós ételekbe egy nagyon kevés cukrot – ez nagyon jól kiemeli az ízeket.
Ha te is ismersz jó konyhai fortélyt, oszd meg velünk!